Війна росії проти України: хроніка 8 червня

Новини
война

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

Окупанти заарештували кримського татарина Азіза Файзуллаєва за коктейль із запалювальною сумішшю до будівлі сільради

В окупованому Криму російські силовики заарештували кримського татарина Азіза Файзулаєва – він нібито кинув коктейль із запальною сумішшю до будівлі сільради Пушкіно (Совєтський район).

Україна згодна експортувати зерно зі своїх портів за умови мандату на вогонь по кораблях рф – посол в Туреччині

Україна згодна експортувати зерно зі своїх портів, але міжнародна військова місія, яка має забезпечити безпеку морських шляхів, мусить мати мандат на відкриття вогню по російських кораблях, якщо ті перешкоджатимуть руху конвоїв або провокуватимуть.

Окупований рф південь України. Огляд подій за 8 червня

Огляд найважливіших новин за середу, 8 червня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Нардеп від «Слуги народу» Олексій Ковальов обговорив з окупантами продаж врожаю на загарбаній Херсонщині

Народний депутат України від президентської партії «Слуга народу» Олексій Ковальов вважає, що «росія на Херсонщину прийшла назавжди» і сподівається на дотації його аграрному  бізнесу. 

Канада посилила санкції проти рф, заборонено надавати послуги нафтогазовим підприємствам

Канада оголосила про запровадження нових санкцій проти рф. Вони передбачають заборону на експорт послуг, необхідних для функціонування нафтової, газової та хімічної промисловості.

На окупованих територіях півдня України окупанти грабують під виглядом «націоналізації»

Російські окупанти оголосили про намір «націоналізувати» стратегічні об’єкти промисловості, розташовані на окупованій території Запорізької області. Мова йде передусім про природні ресурси та державне майно. 

У Мелітополі гауляйтер Балицький мобілізував свій електорат, щоб створити картинку масового отримання аусвайсів – Сергій Данилов

Колишній народний депутат Верховної Ради України, а нині гауляйтер Запорізької області Євген Балицький мобілізував власний електорат, щоби створити картинку для пропагандистських ЗМІ про начебто масову подачу документів на отримання паспортів рф.

Маріупольці вимушені «боротися за гуманітарку» через відсутність їжі, записуються у чергу за два дні

Жителі окупованого Маріуполя змушені «боротися за російську гуманітарку» через відсутність їжі, записуються у чергу за два дні. 

«Потьомкінські села» на окупованому Росією півдні

На четвертий місяць окупації частини територій Херсонської і Запорізької областей росія розпочала процес паспортизації місцевих мешканців. Охочих отримати аусвайси окупантів небагато. Щоб виконати рознарядку керівництва, місцеві колаборанти вдаються до примусу і підкупу. Процес навернення українців до російського громадянства триває в умовах інформаційного вакууму та засилля пропаганди. Бо російські військові зробили все, щоби припинити діяльність українських операторів мобільного зв’язку та інтернету на тимчасово окупованому півдні.

Про реальну ситуацію в Херсоні і Мелітополі говоримо з Сергієм Даниловим, експертом та засновником Центру близькосхідних досліджень, і Петром Коберником, херсонським кореспондентом ЦЖР в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань).

Російські комуністи хочуть забрати у Зеленської квартиру у Криму

Комуністична партія рф запропонувала забрати у дружини президента України Володимира Зеленського Олени квартиру в окупованому Криму, щоб «компенсувати збитки Донбасу за рахунок активів українських чиновників в Росії».

Російські окупанти хочуть обмежити доступ жителів Херсонської області до інтернету

Російські окупанти хочуть обмежити доступ жителів Херсонщини до інтернету.

Україна отримала від Норвегії 22 самохідних гаубиці M109

Норвегія передала Україні 22 самохідних артилерійських установки M109, які раніше перебували на озброєнні норвезької армії.

СБУ арештувала активи одного з найбільших виробників бетоноконструкцій: фінансування «ЛДНР», будівництво житла для ФСБ і збройних сил рф

СБУ арештувала активи одного з найбільших виробників бетоноконструкцій. За даними СБУ,  кінцевими бенефіціарами компанії є російські бізнесмени, причетні до фінансування «ЛДНР», компанія причетна до будівництва житла для співробітників ФСБ і збройних сил рф.

Російські окупанти відправили із Мелітополя до Криму перший поїзд із краденим в України зерном

Російські окупанти відправили із Мелітополя до Криму перший поїзд із краденим в України зерном.

ЗСУ досягли успіхів у Херсонській області – Міноборони Великої Британії

Українські війська досягли певних успіхів у контратаці на південно-західній частині Херсонщині, яку раніше окупували російські війська, повідомляє Міноборони Великої Британії. Цю інформацію підтвердили у Генштабі ЗСУ.

Російські ЗМІ: «більше тисячі захисників Маріуполя з Азовсталі етапували в рф». Проводять якісь «слідчі дії»

«Понад тисячу військовослужбовців, які здалися в полон у Маріуполі, етаповано для проведення слідчих дій на територію рф», повідомляють пропагандисти російського агентства ТАСС із посиланням на джерело.

Генштаб Збройних сил України: російських десантників, які відмовилися брати участь у боях у Луганській області, відправляють назад у Росію.

«Особовий склад противника деморалізований.

За наявною інформацією, у підрозділах зі складу 106-ї та 76-ї повітряно-десантних дивізій військовослужбовців, які відмовились від подальшої участі у бойових діях, повертають з Луганської області на територію РФ».

На Волинському та Поліському напрямках, за планом проведення перевірки, до 11 червня 2022 року в збройних силах Рреспубліки Білорусь відпрацьовуються питання створення ударних угруповань на одному з напрямків та перевірка готовності транспортної інфраструктури до перевезення підрозділів.

На Сіверському напрямку підрозділи противника продовжують демонстраційні заходи з метою сковування дій підрозділів Сил оборони.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. З метою недопущення просування українських військ продовжує мінування місцевості.

На Слов’янському напрямку противник веде штурмові дії з метою покращення тактичного положення. Для недопущення проведення контрнаступу ЗСУ проводить інженерне обладнання вогневих позицій в районі населеного пункту Ізюм.

На Лиманському напрямку ворог здійснив спробу розвідки боєм у напрямку населеного пункту Райгородок, успіху не мав, відійшов.

На Сєвєродонецькому напрямку ЗСУ успішно стримують штурм у місті Сєверодонецьк, бойові дії тривають. У районі населеного пункту Тошківка наступ противника успіху не мав. Ворог також намагався просунутися на напрямку населеного пункту Устинівка, але українські захисники відкинули окупантів.

На Бахмутському напрямку противник збільшив інтенсивність застосування оперативно-тактичної та армійської авіації. Вів обстріли позицій українських підрозділів із мінометів, ствольної артилерії та реактивних ситем залпового вогню в районах населених пунктів Покровське, Берестове, Золоте-4, Врубівка, Травневе, Яковлівка і Доломітне. Завдав авіаударів вертольотами Ка-52 в районах населених пунктів Покровське, Відродження і Яковлівка.

У районі населеного пункту Нагірне, в результаті вогневого ураження, завданого українськими воїнами, ворог відійшов на раніше займані позиції.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою сковування дій ЗСУ та недопущення перекидання резервів Сил оборони на інші напрямки противник здійснював інтенсивний вогневий вплив по позиціях українських підрозділів в районах населених пунктів Піски, Нью-Йорк, Любомирівка, Авдіївка, Новобахмутівка, Новоселівка, Вугледар, Оріхів, Комишуваха, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Опитне. Завдано авіаційного удару по Нью-Йорку та ракетного – по населеному пункту Курахове.

На Південнобузькому напрямку противник веде позиційну оборону. Зафіксовано артилерійські обстріли по районах населених пунктів Миколаїв, Долина, Таврійське, Кульбакіно, Біла Криниця, Трудолюбівка, Благодатне, Луч та Тополине.

Особовий склад противника деморалізований. За наявною інформацією, у підрозділах зі складу 106-ї та 76-ї повітряно-десантних дивізій військовослужбовців, які відмовились від подальшої участі у бойових діях повертають з Луганської області на територію РФ.