Окупований рф південь України. Огляд подій за 9 червня

Новини
Російський військовий на площі Перемоги в окупованому Мелітополі Фото: РИА Новости

Огляд найважливіших новин за четвер, 9 червня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— Українська авіація нанесла два удари по скупченню сил противника та по одному з його опорних пунктів на Херсонщині.

— Ракетно-артилерійськими підрозділами під час виконання вогневих завдань забезпечено втрати ворога у обсязі 30 окупантів, 2️ одиниць броньованої та 4️ — автомобільної техніки. Також у трьох різних населених пунктах Херсонської області знищено 3три польових склади боєприпасів.

— Намагаючись зупинити наші підрозділи в просуванні на схід, російські загарбники споруджують додаткові лінії оборони, створюють інженерні загородження та мінують територію, але використовують при цьому радянські міни, виготовлені в 50-х роках минулого століття, що відлежувалися на їх складах в очікуванні знищення. При спробі встановлення мінних загороджень, на старих боєприпасах вже підірвалося кілька саперів-окупантів.

— З метою покращення тактичного положення ворог готується до форсування водних перешкод.

— У Херсоні та деяких містах області з’являється інформація, що військові окупанти перевозять туди свої родини, намагаючись переконати місцевих, що вони тут назавжди. Самі ж родини окупантів не приховують свого захвату від рівню життя на Херсонщині, який навіть в умовах понад 100-денної окупації в рази вищий від їх рідних російських регіонів.

***

Російські окупанти в Запорізькій області концентрують наземні та артилерійські атаки поблизу кордону Запорізької та Донецької областей і, ймовірно, прагнуть посилити контроль над трасою між Василівкою-Оріхів та Гуляполем

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (США).

***

У Херсоні російський «Урал» розчавив цивільний автомобіль. Загинув пасажир легковика, водія забрали в лікарню

«Урал їхав з шуменського, де не можна (односторонній рух) і повернув ліворуч, під міст і переїхав машину. Водія забрала швидка у тяжкому стані, пасажир із травмами загинув на місці», — йдеться у повідомленні місцевого тг-каналу.

Зазначається, що на місце приїхала потім «військова поліція», допитували свідків, які бачили аварію та залишилися дати свідчення.

***

Додзвонитися до рятувальників та «швидкої» можна у Херсоні тільки через дротові телефони

«Оператори екстрених служб «101» та «103» працюють в цілодобовому режимі та готові прийти на допомогу. Ми вдячні нашим рятувальникам та медикам, що в цій критичний для Херсона час і попри всі труднощі вони знаходяться на робочих місцях та завжди готові прийти на допомогу. Рятувально-пожежна служба — 101, екстрена медична допомога — 103», — йдеться у повідомленні міської ради.

***

Центр журналістських розслідувань зібрав свідчення жителів Херсонської області, яким у останні тижні вдалося прорватися на підконтрольні території єдиним на сьогодні можливим шляхом — через сусідню Запорізьку область

Жодного гуманітарного коридору для виїзду людей із окупованої російською армією Херсонщини організовано не було. Маршрути перевізників мінялись в залежності від військових планів окупантів, а кількість блокпостів дорогою до вільної території України тільки збільшувалась. Життя з кожним днем на тимчасово окупованій території Херсонщини ставало все нестерпнішим і небезпечнішим і люди їхали на свій страх і ризик.

***

В окупованому Мелітополі окупанти через своїх посіпак вперше публічно заявили про підготовку до проведення «референдуму»

При цьому ні про питання, які будуть на нього виноситись, ні про дату повідомлено не було.

«Ми зрозуміли, що ми з росією назавжди і починаємо готувати референдум», — сказала колаборантка Галина Данильченко.

Як вже відзначалось, неофіційну «підготовку» до фейкового волевиявлення окупанти почали заздалегідь. В тому числі збираючи особисті дані і копії паспортів містян під час надання матеріальної допомоги у 10 тисяч рублів. При цьому списки і дані співробітників комунальних підприємств міста і району та бюджетних організацій були передані окупаційній адміністрації колаборантами попри те, чи виявляла людина бажання отримувати матеріальну допомогу, чи ні.

***

У Мелітополі окупанти створюють ілюзію освіти

Вчителів у школах примушують активно залучати учнів, а студентів заманюють безкоштовною вищою освітою до ще не існуючого псевдовишу, що створюється окупаційною адміністрацією.

***

Мелітопольський державний педагогічний університет залишається українським

12 травня МДПУ імені Богдана Хмельницького розпочав свою роботу на підконтрольній Україні території. Викладачі МДПУ, які залишились у Мелітополі, активно виходили на акції протесту проти російської окупації міста. На колаборацію пішли одиниці.

Виконуючою обов’язки ректора МДПУ імені Богдана Хмельницького призначено Фалько Наталю Миколаївну. Сьогодні в університеті налічується понад 2,5 тисячі студентів. 1 навчальний заклад червня успішно, зважаючи на воєнні реалії, закінчив навчальний рік. Зі студентами проводились заняття онлайн, вони склали заліково-екзаменаційну сесію. Колектив готовий працювати далі, чекає на перемогу України у війні та сподівається на повернення до рідного Мелітополя.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter