Війна Росії проти України: хроніка 12 серпня

Новини
Передана ЗСУ пускова установка M270 MLRS Фото: facebook.com/UkrainianLandForces

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:30 В окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя 12 серпня заарештував на два місяці – до 10 жовтня 2022 року – затриманих у Джанкойському районі Вілена Темер’янова, Енвера Кроша, Мурата Мустафаєва, Едема Бекірова та Ріната Алієва. Затриманого в Джанкої Сеітяї Аббозова «суд» відправив під домашній арешт. Усіх їх ФСБ підозрює в нібито участі в діяльності осередку організації «Хізб ут-Тахрір», визнаної терористичною на території рф.

19:22 Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради пропозиції про продовження терміну воєнного стану та терміну проведення загальної мобілізації в Україні ще на 90 діб.

17:58 Україна закликає увесь цивілізований світ не допустити анонсованого російськими окупантами судилища у Маріуполі над українськими захисниками та захисницями, а також направити представників міжнародних організацій до місць тримання українських військовополонених.

17:16 Запоріжжя: логістичний хаб, обстріли та зерно. Шлях переселенців на вільну землю

Запоріжжя — це перше велике місто, яке приймає переселенців на шляху із окупованої частини півдня України. І саме постійно перебуває під загрозою російських обстрілів. Який шлях долають переселенці на шляху до вільної території України?

15:48 У Харкові контррозвідка СБУ затримала заздалегідь вкоріненого агента ФСБ, який розвідував позиції українських військ на східному фронті та здавав їх своїм російським кураторам. Саме за його «наводкою» війська рф здійснили ракетні удари по будівлі обласної державної адміністрації та ще сімох цивільних об’єктах.

14:21 Підприємства у підконтрольній Україні частині Запорізької області зібрали майже увесь врожай. Але мають проблеми з експортом зерна через те, що продукцію складно довезти у порти.

13:14 В окупованому Мелітополі вранці 12 серпня місцеві партизани підірвали пропагандиста-колаборанта Олега Шостака, який є одним із керівників виборчого штабу «єдиної росії» та займається організацією псевдореферендуму на окупованій території Запорізької області. Шостака доставили до лікарні, вибухом йому «відірвало дупу».

12:37 В Україну прибула з Великої Британії нова партія реактивних систем залпового вогню М270 MLRS.

11:42 Від початку повномасштабної війни Україна повернула тіла 522 загиблих захисників. Серед них є ті, які були в списках зниклих безвісти.

10:45 Заступник голови Ради безпеки рф Дмитро Медведєв 11 серпня незаконно приїхав на окуповану частину Луганської області України, де в Луганську зустрівся з ватажками так званих «ЛНР» та «ДНР» Леонідом Пасічником та Денисом Пушиліним та провів нараду з питань «забезпечення безпеки республік Донбасу».

09:52 Британська розвідка вважає, що вибухи 9 серпня на території військового аеродрому «Саки» в окупованому Криму призвели до падіння спроможності морської авіації рф в регіоні. Відтепер росія не вважатиме кримський півострів своїм «безпечним тилом».

09:06 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 12.08 орієнтовно склали:

особового складу – близько 43200 (+200) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1849 (+3) од,
бойових броньованих машин ‒ 4108 (+8) од,
артилерійських систем – 975 (+1) од,
РСЗВ – 261 (+0) од,
засоби ППО – 136 (+2) од,
літаків – 233 (+1) од,
гелікоптерів – 193 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 778 (+6),
крилаті ракети – 185 (+0),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 3021 (+3) од,
спеціальна техніка – 90 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

08:51 Міграційна служба МВС Туреччини з початку серпня почала видавати довгостроковий дозвіл на проживання кримським татарам, визнавши за ними статус «співвітчизників з тюркським корінням». Раніше під цей статус підпадали турки-ошук, уйгури, етнічні турки з Болгарії та Греції.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Противник продовжує завдавати авіаційних та ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України. Авіаційне угруповання ворога підтримує дії наземних угруповань із зосередженням основних зусиль на Донецькому напрямку.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із застосуванням ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Леб’яже, Соснівка, Українка, Дементіївка, Питомник, Руські та Черкаські Тишки, Шевелівка, Протопопівка, Верхній Салтів, Циркуни, Стара Гнилиця, Гусарівка, Коробочкине. Завдав авіаційних ударів біля Ртищівки і Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку обстріли зафіксовано поблизу Вірнопілля, Богородичного, Шнурків, Курульки, Краснопілля, Долини та Залимана. Біля останнього ворог завдав ще й авіаудару. Противник намагається поповнити втрати особового складу та техніки.

На Краматорському напрямку ворог обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Сіверська, Григорівки, Серебрянки та Верхньокам’янського. Вів наступ в напрямках населених пунктів Верхньокам’янське та Івано-Дар’ївка, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли із танків та артилерії неподалік Переїзного, Веселого, Бахмутського, Соледара, Вершини та Курдюмівки. Задіяв авіацію біля Виїмки, Івано-Дар’ївки, Спірного, Яковлівки, Соледара та Бахмутського. В результаті наступу в напрямку Горлівка – Зайцеве противник частково мав успіх. Ворог вів наступальні бої в напрямках населених пунктів Івано-Дар’ївка, Виїмка, Бахмут, Весела Долина та Кодема, успіху не мав, відійшов. Після проведення перегрупування поновив наступ на Кодему, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Водяного, Олександрополя, Авдіївки та Пісків. Противник завдав авіаційних ударів біля Мар’їнки та Водяного. Окупанти намагалися вести наступальні бої в районах Спартака і Мар’їнки, успіху не мали, відійшли. Тривають бойові дії біля селища Піски.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріляно райони населених пунктів Мала Токмачка, Малинівка, Лук’янівське, Гуляйполе, Щербаки, Володимирівка, Богоявленка, Новоданилівка, Оріхів, Новопіль, Новосілка та Залізничне. Ворог завдав авіаударів неподалік Вугледара, Малих Щербаків та Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку, з метою сковування дій наших підрозділів, ворог обстрілював позиції Сил оборони та обʼєкти цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Українка, Посад-Покровське, Лупареве, Степова Долина, Новогригорівка, Веселий Кут, Широке, Кобзарці, Кавказ, Біла Криниця, Лепетиха, Тополине, Іванівка, Потьомкине та Трудолюбівка. Завдав авіаційних ударів поблизу Осокорівки, Андріївки, Благодатного, Новогригорівки та Мирного. Вів повітряну розвідку БпЛА.

Корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України. В готовності до застосування крилатих ракет морського базування перебувають два їх носії.