Окупанти ввели жорстку цензуру на новини – за перегляд українських сайтів і соцмереж погрожують кримінальними справами

Новини
Фото: ria-m.tv

Окупаційна адміністрація  у  Запорізькій області ввела заборону на перегляд українських сайтів та соцмереж. Роботодавці просять своїх співробітників «почистити» телефони від проукраїнського контенту, оскільки окупанти можуть їх перевіряти. Раніше такі заходи перестороги мешканці окупованих територій змушені були здійснювати перед проходженням блокпостів окупантів, тепер це тотальна загроза, оскільки пов’язана із введеним президентом РФ воєнним станом на території чотирьох анексованих областей України.  

Про введення військової цензури і погрози штрафами й кримінальними справами Центру журналістських розслідувань розповіли мешканці окупованого Мелітополя.

Загарбники називають це «вибірковою попереджувальною перевіркою мобільних телефонів» і посилаються на необхідність введення військової цензури на час так званого воєнного стану, оголошеного президентом РФ Владіміром Путіним на окупованій території України з 19 жовтня.

Фактично це означає, що тепер у будь-кого на вулиці, роботі чи вдома  російські військові можуть вимагати телефони для перевірки усього вмісту – контактів, галереї фото і відео, історії браузера, підписки в соціальних мережах тощо.

«Дружина працює в одному з бюджетних підприємств. Керівництво  їх попередило, що в будь який-момент може бути «шмон», тож телефони мають бути вичищені завжди», – розказує житель окупованого міста.

«Кураторка на парі сказала, щоб ми повідписувалися від усіх українських сторінок в Телеграмі та Інстаграмі, бо будуть перевірки,» – такі повідомлення від студентів є в  мелітопольських  патріотичних чатах.

Мелітопольці згадують, що і до введення військової цензури окупанти вибірково перевіряли телефони. Наприклад, влітку на блокпосту на в’їзді в місто з боку Бердянська рросійськіф військов продивлялися телефони у багатьох чоловіків. «Зачищеними» треба було тримати телефони та інші гаджети і під час виїзду на вільну територію України через КПП у Василівці. 

Так званий «член ради» окупаційної адміністрації  колаборант Володимир Рогов повідомив, що  їх «цікавлять підписки на пропагандистські ресурси терористичного київського режиму».  Оскільки такими  загарбники вважають будь-які ресурси, які подають об’єктивну інформацію про ситуацію на окупованій території, то під забороною опинилися майже всі сайти та канали українського інформпростору. 

На перший раз окупанти  обіцяють «порушників» попередити,  потім оштрафувати, а якщо побачать заборонені сайти втретє, то погрожують завести кримінальну справу. Однак  мелітопольці розуміють, що «на підвал» рашисти  забирають і за меншу провину. Тож чистять  телефони і шукають способи обійти заборону.

***

24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter