Війна Росії проти України: хроніка 5 грудня

Новини
Фото: Генштаб ЗСУ

Сьогодні 285-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

23:30 Міноборони РФ заявило, що 5 грудня Україна атакувала військові аеродроми «Дягілєво» в Рязанській області та «Енгельс» Саратовської області, на яких базуються стратегічні бомбардувальники, безпілотники радянського виробництва. Російські Telegram-канали опублікували фото пошкодженого вибухом ракетоносця-бомбардувальника Ту-22М3 на аеродромі Дягілєво.

20:00 Через наслідки масованого ракетного удару , який 5 грудня завдала Росія по енергетичній інфраструктурі України, на території Київської, Дніпропетровської та Донецької областей було запроваджено екстрені відключення електроенергії.

19:25 Президент Росії Володимир Путін особисто проїхав за кермом автомобіля Mersedes автомобільною смугою Керченського мосту, відремонтованою після вибуху та пожежі 8 жовтня. Рух нею було відкрито 5 грудня.

18:15 Повітряні Сили ЗСУ 5 грудня збили понад 60 з 70 ракет, якими Росія атакувала територію України. Ракети запускали російські літаки з районів Каспійського та Чорного морів та Волгодонська Ростовської області, а також кораблі Чорноморського флоту РФ у Чорному морі.

17:52 Поїзд НАТО, грецькі рейки і російські фейки

Російська пропаганда використовує будь-який інформаційний привід для просування своїх наративів і прямої дезінформації. Як працює пропагандистська машина, можна побачити на прикладі того, як освітлювалася аварія поїзду з вантажем НАТО в грецькому Александруполісі.

16:51 В Одеській області внаслідок масованої ракетної атаки, яку 5 грудня здійснили війська РФ 5 по території України, пошкоджені два інфраструктурних об’єкти. В самій Одесі призупинено роботу громадського електротранспорту і зупинені котельні.

15:28 На тимчасово окупованій частині Запорізької області російські загарбники відкрили регіональне відділення Комуністичної партії РФ. Його очолив кримський колаборант, екс-депутат ВР Криму Олег Слюсаренко, який підозрюється у державній зраді і посяганні на територіальну цілісність України за сприяння РФ в окупації Криму і організацію «референдуму» у 2014 році.

14:05 У британській розвідці вказують, що за останні місяці кількість бойових вильотів російської тактичної авіації над Україною значно скоротилася і через погану погоду взимку військово-повітряні сили РФ зберігатимуть низький рівень наземних атак по українських силах.

12:50 На Харківщині російські війська вранці 5 грудня вдарили ракетами по С-300 по цивільній інфраструктурі Куп’янська. Загинула жінка.

12:06 У Росії невідомий безпілотник упав на злітно-посадкову смугу аеродрому стратегічної авіації РФ «Енгельс» у Саратовській області. Внаслідок вибуху були пошкоджені два стратегічні бомбардувальники-ракетоносії Ту-95, які використовуються для ракетних атак по Україні.

10:59 Здатність України зберегти військову ініціативу та продовжити темп своїх поточних оперативних успіхів залежить від того, чи продовжать Сили оборони послідовні операції взимку.

10:36 Представники окупаційної адміністрації Каховки, що розташована на лівобережжі Херсонщини, заявили про свою втечу з міста. Також вони зізналися в пограбуванні всіх «матеріальних цінностей і історичної спадщини» на території громади. І вже почали свою діяльність в селі Тавричанка, розташованому приблизно за 60 км від Каховки.

09:43 На тимчасово окупованому Донбасі російські загарбники готуються до масового закриття шахт через мобілізацію половини працівник до лав Збройних сил РФ. Окупанти демонтують і вивозять обладнання з шахт.

09:11 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.12 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 91690 (+540) осіб ліквідовано,
танків ‒ 2924 (+2) од,
бойових броньованих машин ‒ 5900 (+8) од,
артилерійських систем – 1914 (+6) од,
РСЗВ – 395 (+0) од,
засоби ППО ‒ 211 (+1) од,
літаків – 281 (+0) од,
гелікоптерів – 264 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1582 (+9),
крилаті ракети ‒ 531 (+0),
кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 4497 (+18) од,
спеціальна техніка ‒ 163 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Лиманському та Бахмутському напрямках.

08:48 Київ, а також Київська, Одеська, Дніпропетровська і Донецька області 5 грудня повертаються до графіків стабілізаційних відключень електроенергії.

08:21 На Дніпропетровщині російські окупанти вночі 5 грудня вдарили трьома ракетами по промисловому підприємству у Кривому Розі. Внаслідок обстрілу одна людина загинула, ще троє отримали поранення.

07:45 Генеральний штаб ЗСУ: За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Площанка і Білогорівка на Луганщині та Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Мар’їнка і Новомихайлівка Донецької області.

Протягом минулої доби противник завдав 7 ракетних та 32 авіаційних удари, а також здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог здійснив мінометні обстріли населених пунктів Сопич, Сваркове і Заруцьке Сумської області.

На Слобожанському напрямку обстрілів з різнокаліберної артилерії, з боку противника, зазнали райони населених пунктів Тимофіївка, Стрілеча, Стариця, Бугруватка, Огірцеве, Вовчанськ, Бочкове, Мала Вовча, Дворічна, Тавільжанка та Богданівське Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Здійснив обстріли з танків та артилерії по районах населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове і Вишневе Харківської області; Новоселівське, М’ясожарівка, Макіївка, Площанка на Луганщині та Ямполівка і Андріївка Донецької області.

На Бахмутському та Авдіїівському напрямках окупанти зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій і намагаються покращити тактичне положення. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Соледар, Часів Яр, Бахмутське, Бахмут, Костянтинівка, Кліщіївка, Опитне, Курдюмівка, Залізне, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Веселе, Красногорівка, Марʼїнка, та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог веде оборону. Вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Новосілка, Нескучне, Золота Нива і Пречистівка на Донеччині та Новоандріївка, Новоданилівка, Залізничне, Гуляйполе, Червоне і Дорожнянка Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог обстріляв з артилерії райони понад двадцяти населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Російські окупанти не припиняють вогневого терору цивільного населення міста Херсон.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 1 удар по позиціях зенітних ракетних комплексів противника. В той же час наші воїни збили ворожий гелікоптер Ка-52 та 4 БПлА окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони уразили 2 пункти управління, склад боєприпасів, район зосередження особового складу та ОВТ, а також один інший важливий об’єкт противника.