Війна Росії проти України: хроніка 6 лютого

Новини
Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

Сьогодні 348-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:50 У Сполучених Штатах завантажили на транспортне судно другу партію з понад 60 бойових машин піхоти M2 Bradley для відправки в Україну.

18:56 Села на тимчасово окупованій території Запорізької області заповнюють російськими військами. Загарбники заселяються в будинки по всій області. Спочатку займали житло в населених пунктах вздовж основних автошляхів, а тепер добралися і до невеликих сел, що стоять поблизу другорядних доріг.

18:07 У Туреччині кількість загиблих унаслідок двох землетрусів зросла до 1498 людей, травмовано 8533. У Сирії, за різними даними уряду режиму та рятувальників у районах, контрольованих опозицією, кількість жертв землетрусу зросла до щонайменше 783 осіб, поранених – більше тисячі.

17:24 Служба безпеки України повідомила про підозру у пособництві державі-агресору одному з керівників відділення окупаційного «Промсвязьбанку» в Херсонській області Микиті Базалію. За пособництво державі-агресору йому загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі.

16:25 На тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію прибув російський персонал з Калінінської АЕС.

14:52 Кадрових змін у сфері оборони цього тижня не буде. Верховна Рада призначить лише очільників міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України.

14:07 У британській розвідці вказують, що Росія призначила проведення місцевих «виборів» на захоплених територіях України, аби легітимізувати їх окупацію.

12:39 Мешканці Херсонщини останні місяці спостерігають стрімке падіння рівня води в Каховському водосховищі та зауважують, що за минулі 50-60 років вони ніколи нічого подібного не бачили. На значну відстань відступає вода з берегів. Міліють, перетворюючись на «калюжі» водойми в Софіївській, Василівській та інших балках на території нині окупованого Каховського району. Причинами цього є неконтрольоване управління російськими загарбниками водними ресурсами України.

11:38 Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкти щодо продовження строку дії воєнного стану та загальної мобілізації.

11:01 В окупованому Криму російські силовики увечері 5 лютого під фальшивим приводом провели обшук у будинку кримськотатарського активіста, голови Судакського регіонального меджлісу Ільвера Аметова.

10:10 Внаслідок руйнівного землетрусу вранцы 6 лютого на південному сході Туреччини та на півночі Сирії загинули понад 600 людей.

09:30 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 06.02.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 132160 (+870) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3231 (+11) од,
бойових броньованих машин ‒ 6415 (+10) од,
артилерійських систем – 2231 (+5) од,
РСЗВ – 461 (+1) од,
засоби ППО ‒ 227 (+0) од,
літаків – 294 (+0) од,
гелікоптерів – 284 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1958 (+0),
крилаті ракети ‒ 796 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5104 (+13) од,
спеціальна техніка ‒ 203 (+0).

09:23 Президент України Володимир Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій проти атомної галузі Росії. До санкційного списку включені 200 компаній, серед яких Росатом та інші компаній російської атомної галузі, а також зареєстровані у юрисдикції РФ підприємства «Запорожская АЭС» та «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС», які окупанти створили після окупації української Запорізької АЕС.

08:34 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що йому не надходила пропозиція стати міністром з питань стратегічних галузей промисловості України. Однак якби така пропозиція надійшла, він би все одно відмовився від цієї посади.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Основні зусилля окупанти зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Під час бойових дій в районі міста Бахмут відзначається повна відсутність координації та взаємодії серед військовослужбовців російських окупаційних військ та найманців так званої ПВК «Вагнер».

За минулу добу наші підрозділи відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Васюківка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Веселе, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка Донецької області.

В тойже час противник завдав 4 ракетних удари по цивільній інфраструктурі Харкова і Дружківки на Донеччині та здійснив 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Херсона. Є загиблі та поранені.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних ворожих угруповань не виявлено. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Сопич, Бояро-Лежачі, Волфине і Олександрівка на Сумщині та Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве, Бударки і Рублене Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог стріляв по районах населених пунктів Піщане, Іванівка, Кучерівка, Кислівка та Котлярівка Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку під вогонь ворога потрапили Терни Донецької області та Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине, Діброва – Луганської.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали понад 25 районів населених пунктів, серед них – Спірне, Білогорівка, Миколаївка, Роздолівка, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Тарасівка, Курдюмівка, Озарянівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під артилерійські обстріли потрапили Семенівка, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Веселе, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Велика Новосілка і Нескучне на Донеччині.

На Запорізькому напрямку під вогневий вплив потрапили більш як 30 населених пунктів. Серед них – Новопіль, Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове та Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку обстрілів, зокрема, зазнали Херсон, а також Золота Балка, Гаврилівка, Качкарівка, Милове, Берислав, Веселе, Іванівка, Микільське, Чорнобаївка, Антонівка, Дніпровське та Гончарне Херсонської області. Загалом, майже 20 населених пунктів.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 9 ударів по районах зосередження ворога та удар по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. А підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили пункт управління, 8 районів зосередження живої сили противника та склад боєприпасів.