Війна Росії проти України: хроніка 17 березня 2023 року

Новини
Фото: facebook.com/oaembr46

Сьогодні 387-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:05 Уряд Словаччини 17 березня у рамках військової допомоги схвалив передачу Україні 13 винищувачів МиГ-29 та не названу кількість зенітно-ракетних комплексів 2K12 «Куб».

19:15 Час дії комендантської години в Києві та області з 26 березня скоротять на одну годину – вона розпочинатиметься на годину пізніше, о 0:00, і діятиме, як і раніше, до 5:00 ранку. В зв’язку з цим метрополітен та інший громадський транспорт працюватимуть на годину довше.

18:00 Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду 17 березня видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

17:29 Російські окупанти призначили колаборанта, колишнього працівника МВС України Антона Горкуна керувати окупаційною «службою виконання покарань» у Херсонській області.

16:40 Кримський оператор «Міранда-медіа», який вже забезпечує доступ до кабельного інтернету на тимчасово окупованій Запоріжчині, стане єдиним оператором зв’язку на зайнятих територіях Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей.

15:15 Адвокат викраденого в Олешках цивільного Сергія Анатолійовича Котова отримав підтвердження від Військової прокуратури Чорноморського флоту РФ, що чоловік  утримується в «установі кримінально-виконавчої системи». Від 7 квітня 2022 року про долю мешканця Херсонщини не було офіційної інформації. За даними родичів, наразі Котов знаходиться в СІЗО № 2 у Сімферополі.

14:23 СБУ 15 березня повідомила ще одну підозру колишньому гауляйтеру Горностаївки Каховського району, що на окупованій частині Херсонщини, 60-річному Юрію Гранкіну. За державну зраду в умовах воєнного стану йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

13:27 У британській розвідці вказують, російські війська тимчасово виснажили боєздатність розгорнутих на Донбасі формувань настільки, що навіть локальні наступальні дії зараз неможливі.

12:08 Особи, які мають право на пенсію за віком, повинні встигнути подати заяву про виплати протягом трьох місяців, інакше частину пенсії буде втрачено.

11:23 У СІЗО №2 у Сімферополі ФСБ Росії  незаконно утримує  Віталія Рязанова, мешканця Каланчака і колишнього військовослужбовця ЗСУ, якого обвинувачують у «міжнародному тероризмі».

10:49 Управління СБУ в Закарпатській області 15 березня повідомило про підозру у держзраді головному державному санітарному лікарю Херсонської області, колишньому гендиректору державної установи «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», заслуженому лікарю України, почесному громадянину Херсона Юрію Ромаскевичу. Підставою для підозри стала публікація Центру журналістських розслідувань.

10:10 Служба безпеки України підтвердила наявність громадянства РФ, чинних російських паспортів РФ та російських податкових номерів у дружини та родичів колишнього заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, який раніше це заперечував.

09:22 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 17.03.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 163320 (+760) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3506 (+2) од,
бойових броньованих машин ‒ 6823 (+13) од,
артилерійських систем – 2552 (+13) од,
РСЗВ – 504 (+1) од,
засоби ППО ‒ 265 (+0) од,
літаків – 305 (+0) од,
гелікоптерів – 290 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2145 (+0),
крилаті ракети ‒ 907 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5401 (+7) од,
спеціальна техніка ‒ 258 (+1).

09:01 Росія продовжує здійснювати примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Запорізької області. У Мелітополі окупанти заборонили здійснювати будь-які виплати і розрахунки особам без російської картки платника податків, яку можна отримати лише з паспортом РФ.

08:38 Російські окупанти за минулу добу, 16 березня, 76 разів обстріляли Херсонську область, випустивши 275 снарядів з важкої артилерії та «Градів», внаслідок чого одна людина отримала поранення.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Російська Федерація не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України, продовжує вести наступальні дії, не рахуючись із втратами. Основні зусилля противник зосереджує на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Протягом минулої доби ворог здійснив на них понад 70 атак.

За минулу добу противник завдав 5 ракетних та 18 авіаційних ударів, а також здійснив 73 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок чергового обстрілу Костянтинівки на Донеччині поранено 6 цивільних громадян, пошкоджені понад 20 будинків, школа та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах Республіки Білорусь триває підготовка підрозділів російських окупаційних військ. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Берилівка, Хрінівка, Єліне і Тимоновичі Чернігівської області; Старикове, Атинське, Волфине, Степне, Кіндратівка, Покровка та Грабовське на Сумщині, а також понад 20 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них – Стрілеча, Красне, Мороховець, Огірцеве, Мала Вовча, Мілове, Обухівка, Новомлинськ, Кутьківка та Шевченкове.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Гряниківка, Кремінна, Кузьмине, Верхньокам’янське та Спірне. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Невське і Білогорівка – Луганської та Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб штурмувати місто Бахмут. Відбито численні атаки противника в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське та Григорівка. Ворожих обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Серед них – Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Григорівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Предтечине та Олександро-Шультине Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Невельське і Мар’їнка. На зазначеній ділянці фронту протягом минулої доби найбільше атак ворог здійснив в районі Мар’їнки – 12. Усі – відбито. Ворожих обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Парасковіївка, Новобахмутівка, Авдіївка, Орлівка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали, зокрема, Червоне, Чарівне, Новоданилівка, Преображенка, Степове та Новосілка Запорізької області; Михайлівка, Новоолександрівка, Качкарівка, Милове, Одрадокам’янка, Миколаївка Херсонської області та місто Херсон.

Протягом минулої доби Авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 пунктів управління, 5 районів зосередження особового складу та військової техніки противника, склад пально-мастильних матеріалів, 2 радіолокаційні станції, станцію радіоелектронної боротьби та зенітно-ракетний комплекс на вогневій позиції.