Війна Росії проти України: хроніка 30 квітня 2023 року

Новини
Українські прикордонники на БТР-60 Фото: facebook.com/DPSUkraine

Сьогодні 431-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:15 Російські окупанти замінили призначену ними ж директорку захопленого Каховського геріатричного пансіонату, колаборантку Ларису Колосову на Дмитра Боровика. Тим часом вони продовжують незаконну паспортизацію підопічних закладу і прозвітували про видачу чотирнадцяти нових аусвайсів.

18:14 Кожен, хто скоїв воєнні злочини в Україні, буде знайдений і знищений у будь-якій частині світу – Буданов

16:42 СБУ 29 квітня повідомила про підозру в колабораційній діяльності 57-річному Сергію Усенку, який добровільно заступив на посаду «в. о. заступника міністра сільського господарства та рибальства Херсонської області». Він давній друг іншого зрадника, латифундиста Едуарда Репілевського, а в 2020 році невдало балотувався до Херсонської облради від блоку іншого зрадника Володимира Сальдо.

15:21 Громадянин РФ Алєксандр Рабчаєв, чия родина має бізнес в окупованому Криму, став заступником командира з політико-виховної роботи у незаконному збройному формуванні – так званому «Добровольчому батальйоні ім. В.Ф.Маргелова». Він бере участь у праймеріз «Единой России» для участі у «виборах» в депутати «законодательного органа» окупованої частини Херсонщини.

13:48 Внаслідок нічного обстрілу Херсона, який 30 квітня здійснили російські війська з РСЗВ та ствольної артилерії, уламкові поранення отримала жінка. Ворожими снарядами пошкоджено адмінбудівлі та 12 житлових багатоповерхівок.

12:57 Німеччина підтвердила передачу Україні другої системи протиповітряної оборони IRIS-T.

12:06 СБУ 29 квітня повідомила про підозру в колабораційній діяльності 26-річному пропагандисту Данилу Санітару з окупованої Херсонщини. На загарбників він працює в якості співробітника пропагандистського телеканалу «Таврія» і актора та головного режисера «Херсонського обласного російського академічного музично-драматичного театру». Санітар уже напрацював на строк від 10 до 12 років позбавлення волі.

11:11 Британська розвідка вказує, що командири російської армії почали карати підлеглих ув’язненням в імпровізованих в’язницях-«зінданах» за порушення дисципліни та пияцтво, а також спробу розірвати контракти.

10:30 Російські окупанти за минулу добу, 29 квітня, 27 разів обстріляли Херсонщину, внаслідок чого одна людина загинула, ще одна отримала поранення.

09:36 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 30.04.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 190510 (+470) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3699 (+2) од,
бойових броньованих машин ‒ 7189 (+5) од,
артилерійських систем – 2914 (+6) од,
РСЗВ – 544 (+1) од,
засоби ППО ‒ 295 (+1) од,
літаків – 308 (+0) од,
гелікоптерів – 294 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2475 (+4),
крилаті ракети ‒ 932 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5842 (+6) од,
спеціальна техніка ‒ 357 (+2).

09:29 Після масштабної пожежі на нафтобазі Чорноморського флоту РФ у Козачій бухті у Севастополі поширились панічні чутки про нездатність російської армії забезпечити безпеку власних стратегічних об’єктів. Через це російські військові почали писати рапорти на відпустку на території материкової Росії.

08:58 Через окупацію в Україні не можуть бути засіяні 24% сільгоспугідь. Так само десь на чверть від довоєнного впаде валовий збір сільгосппродукції. Однак до дефіциту продуктів харчування в країні це не призведе.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Минулої доби противник завдав 7 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом минулої доби було відбито 58 ворожих атак. В епіцентрі бойових дій Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог завдав авіаударів по Галаганівці та Леонівці; здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хрінівка, Заріччя, Єліне, Тимоновичі, Леонівка, Красний Хутір Чернігівської області; Українське, Середина-Буда Стукалівка, Іскрисківщина, Шпиль, Волфине, Юнаківка і Могриця Сумської області, а також Червона Зоря, Гоптівка, Красне, Тернова, Вовчанськ, Вовчанські Хутори та Нестерне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив, активно застосовував БпЛА для коригування вогню артилерії. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Строївка, Кам’янка, Тополі, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Білогорівки. Артилерійських обстрілів зазнали Невське Луганської області та Новосадове, Торське, Білогорівка, Верхньокам’янське і Роздолівка – Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. До того ж, противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Іванівського та Предтечиного. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Костянтинівка, Біла Гора, Олександро-Шультине, Диліївка, Північне, Торецьк, Шуми, Південне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі населених пунктів Авдіївка та Первомайське Донецької області, успіху не мав. Обстріляв Новокалинове, Авдіївку, Карлівку, Водяне та Первомайське.

На Мар’їнському напрямку відбито атаки противника в районах Мар’їнки та Новомихайлівки. Окрім того, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Побєда та Парасковіївка.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Обстріляв Богоявленку, Вугледар, Новоукраїнку, Пречистівку, Шахтарське та Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстріляв, зокрема, Времівку, Новосілку, Новопіль, Зелене Поле Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Малу Токмачку, Новоданилівку, Новоандріївку та Кам’янське на Запоріжжі та Гаврилівку, Зміївку, Берислав, Козацьке, Іванівку, Зимівник, Білозерку, Дніпровське, Кізомис і Херсон.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 3 удари по районах зосередження особового складу. Також наші воїни збили два ворожих БпЛА типу Shahed, один розвідувальний «Орлан-10» та ще один БпЛА невстановленого типу. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили противника, два склади пально-мастильних матеріалів, два засоби протиповітряної оборони, один артилерійський підрозділ та ще одну важливу ціль противника.