Трагедія у Херсоні, примусова «евакуація», вибухи в Криму. Окупований рф південь України: огляд подій за тиждень

Новини
эвакуация бердянск
Російські військові на фоні евакуаційного автобусу в Бердянську, березень 2022 р., скріншот відео пропагандистів

Огляд найважливіших новин за тиждень, 30 квітня — 7 травня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України, а також Криму.

Херсонська область

— 30 квітня росіяни 39 разів обстріляли Херсонську область з важкої артилерії, РСЗВ «Град», БПЛА та авіації. Одна людина загинула, ще троє були поранені.

— 3 травня близько 11:00 ранку російські війська завдали страшного удару по Херсону. Влучили в Привокзальну площу, територію та споруди залізничного вокзалу, АЗС, гіпермаркет «Епіцентр», завод і автогосподарство, територію залізничного переїзду. Окупанти випустили 82 снаряди.

Серед 46 травмованих, які постраждали під час обстрілу, є двоє дітей — шестирічний хлопчик та 17-річна дівчина. 23 людини загинули.

Херсон 3.05.2023

Наслідки обстрілу військами РФ залізничного вокзалу в Херсоні, 03.05.2023 Фото: Facebook Володимир Зеленський

У зв’язку із трагічними подіями влада Херсонщини оголосила 4, 5 та 6 травня днями жалоби за загиблими.

Загалом протягом 3 травня росіяни здійснили 98 обстрілів Херсонщини, випустивши 539 снарядів з важкої артилерії, «Градів», танків, БПЛА та авіації.

***

З Великої Лепетихи Каховського району на окупованій Херсонщині втекли колаборанти, які займалися видачею російських паспортів і «матеріальної допомоги».

У прибережних населених пунктах сусідньої Верхньорогачицької громади загарбники попереджають про початок примусової евакуації і забороняють людям виходити на вулицю.

Також росіяни прибрали значну частину зброї з узбережжя Каховського водосховища, бо через підтоплення їхні окопи опинилися у воді.

***

2 травня стало відомо, що російські окупанти посилили терор у Каховці на лівобережній Херсонщині — вимагають від місцевих мешканців протягом місяця отримати паспорт громадянина РФ. Тим, хто цього не зробить, погрожують депортаціями і арештами.

Останнім часом росіяни почали рвати українські паспорти мешканців Великолепетиської громади Каховського району і відмовляти їх власникам у медичній допомозі. Всім, хто не подасть заяву на оформлення російських документів протягом 90 днів погрожують депортаціями і конфіскацією майна.

Президент РФ Владімір Путін 28 квітня затвердив «порядок проживання в РФ» для українців з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України. Цей порядок передбачає «депортацію з Росії» громадян України, які до 1 липня 2024 року відмовляться набувати російського громадянства.

Запорізька область

Остерігаючись наступу української армії для визволення окупованих територій, 5 травня «гауляйтер» Євген Балицький оголосив про «тимчасове переміщення» мешканців вісімнадцяти населених пунктів, розташованих поблизу лінії фронту у Запорізькій області.

Мова йде про депортацію мешканців населених пунктів Тимошовка, Смирнівка, Тарасовка, Орлянське, Молочанськ, Куйбишево, Пришиб, Токмак, Мала Білозерка, Василівка, Велика Білозерка, Дніпрорудне, Михайлівка, Кам’янка-Дніпровська, Енергодар, Пологи, Кінські Раздори, Розівка.

Евакуаційні автобуси в напрямку на виїзд з Бердянська, 05.05.2023 р., фото тг-канал “Бердянськ online”

— Заплановано насильно «евакуювати» 70 000 мешканців прифронтових населених пунктів до Бердянська. В мережі з’явилися повідомлення, що деякі автобуси направляють в окупований Крим і до РФ.

— Першими до Бердянська вивезли мешканців Полог, евакуаційний транспорт бердянці помітили близько 17:00.

— У телеграм-каналах Енергодару, Токмаку, Полог, Молочанська, Чернігівки та інших населених пунктів з’явилися повідомлення про те, що окупаційні адміністрації та паспортні столи зачинилися, а по вулицях почали їздити авто з гучномовцями. Повідомлялося, що люди мають бути готовими до виїзду о 15:00. Перервали навчальний процес школи і дитячі садочки.

— Наразі невідомо, наскільки добровільним є таке «переміщення» російськими окупантами, але згідно з Міжнародним гуманітарним правом, це є воєнним злочином.

***

3 травня російські військові здійснили атаку на Запоріжжя, постраждали приватні будинки, минулося без жертв. Прифронтові населені пункти Запорізької області перебували під обстрілами кілька годин.

***

Увечері 1 травня в окупованому Токмаку внаслідок ракетного удару ЗСУ була зруйнована база окупантів. Влучання були на території АТП, де окупанти тримали свою техніку. Також в результаті ракетної атаки постраждало кафе «Лагуна», де окупанти та місцеві колаборанти відзначали «День трудящіхся», є загиблі та поранені.

Як стало відомо пізніше, двоє співробітників Міністерства внутрішніх справ Татарстану було знищено, ще двоє отримали поранення.

***

Як і на окупованій Херсонщині, російські окупанти вимагають від місцевих мешканців протягом місяця отримати паспорт громадянина РФ. Тим, хто цього не зробить, погрожують депортаціями і арештами.

Українці, які залишаються в Бердянську, Чернігівці, селах Азовське, Андріївка, Новополтавка, розповіли, спочатку людям без російських документів перестали видавати продуктові набори, які рашисти називають «гуманітарною допомогою», а також ліки в медичних закладах.

***

Під час насильницької «евакуації» окупованих територій Запорізької області до Бердянська, в порту росіяни один за одним вантажать судна краденим українським зерном.

АР Крим і Севастополь

6 травня у Криму окупанти повідомили про вибухи у Красногвардійському — там нібито «спрацювала система ППО». Мешканці Джанкоя, що знаходиться неподалік, чули кілька вибухів.

***

У ніч на 3 травня неподалік Керченського мосту, у районі Тамані Краснодарського краю, в РФ спалахнула нафтобаза

Нефтебаза

Пожежа на базі ПММ у селищі Волна у районі Тамані Краснодарського краю РФ, 03.05.2023

Як повідомлялось, вночі 29 квітня 2023 року в окупованому Севастополі «загорілася» нафтобаза Чорноморського флоту РФ у Козачій бухті. Окупаційний «уряд» міста поскаржився, що об’єкт атакував безпілотний апарат.

Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі у Севастополі рекомендує жителям окупованого Криму не знаходитися поряд з військовими об’єктами. Про це раніше попереджав і Центр журналістських розслідувань у спецпроекті «Тут може бути бавовна».

***

Співробітники ФСБ забрали паспорти у 25-річної громадянки України Леніє Умерової, яку російські силовики затримали на початку грудня 2022 року після перетину грузино-російського кордону, коли вона окружним шляхом їхала з Києва до окупованого Криму до батька, який страждає від онкологічного захворювання.

Пізніше стало відомо, що спецслужбісти вивезли Леніє з ізолятора тимчасового тримання УМВС Росії по Владикавказу, де її утримували останні 5 місяців. Дівчину знайшли у СІЗО «Лефортово». ФСБ Росії підозрює її у шпигунстві. Суд арештував її на два місяці.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter