У політв’язня Нарімана Джеляловаа загострилася хвороба через жорсткі умови утримання в СІЗО №2 Сімферополя – дружина

Новини
Наріман Джелялов, перший заступник голови Меджлісу в «Сімферопольському районному суді», 06.09.2021 Фото: facebook.com/crimeansolidarity

У незаконного засудженого в окупованому Криму першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, політв’язня Нарімана Джелялова загострилася хвороба хребта через жорсткі умови утримання в СІЗО №2 Сімферополя, в яке його перевели 11 травня.

Про це повідомила у Facebook дружина активіста Левіза Джелялова, яка 12 травня відвідала чоловіка разом із адвокатами.

Вона розповіла, що Наріман перебуває у карантинній камері разом із двома ув’язненими. Це камера для новоприбулих для проходження низки процедурних дій, знайомства з правилами та розпорядками, після яких вони мають бути виведені в камеру. Джелялову не дозволили пронести ні речі, ні продукти харчування, а книги та документи вилучили на перевірку. Харчуються виключно харчуванням, наданим СІЗО.

«Режим жорсткий, я б сказала жорстокий як для СІЗО – з підйому о 6 годині ранку до відбою о 22 годині вони знаходяться на ногах, ходять, або можуть сидіти на лавці в камері, сидіти або лежати на ліжку в денний час заборонено. З моменту вступу до СІЗО поголили голову та бороду. Водять їх у положенні зігнутими на 90 градусів головою донизу, руки за спиною. У Нарімана загострилося його захворювання, три міжхребцеві грижі, які в цих умовах ускладнюють його перебування там, йому складно сидіти і стояти», – написала Л.Джелялова.

Вона також зазначила, що всупереч усім складним випробуванням, які Джелялова незаконно і несправедливо піддають, він залишається спокійним і незворушним, у його «гідність і величезна сила волі залишаються непохитними».

«Наріман так само залишається відданим своїм життєвим і моральним цінностям, які сповідує, зберігаючи в серці ту ж чистоту і чесність. Чого, на жаль, людям беззаконня щодо нього не зрозуміти. Їм не зрозуміти, що, забираючи у нього свободу в житті, їм не зламати свободу внутрішню, силу духу людини», – наголосила дружина активіста.

Про нове СІЗО №2 Сімферополя, яке повністю курується ФСБ і не залежить від УФСИН, ЦЖР розповідав у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар «Таємні тюрми ФСБ в Криму і на півдні».

Як повідомлялось, 21 вересня так званий «Верховний суд» окупованого Криму засудив першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі, двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових – до 13 і 15 років за сфабрикованою ФСБ справою про «диверсыю на газопроводі» в селі Перевальне.

Як повідомлялось, 11 травня 2023 року Нарімана Джелялова перевели до слідчого ізолятора №2 Сімферополя, яке курує ФСБ.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер його обвинуватили в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).