На «Батьківщину-мати» замість демонтованого радянського герба встановили український тризуб

Новини
родина мать

Зранку, 6 серпня, на монументі «Батьківщина-мати» у Києві встановили український герб – тризуб. Український державний символ замінив радянський герб.

Фото опублікувала Українська правда.

Встановлювати тризуб почали ще напередодні, 5 серпня. Однак того дня до кінця зробити це не вдалося. Як пояснив директор парку, де встановлено монумент, Юрій Савчук «Суспільному», тризуб неможливо закріпити на щиті в темний час доби. Тому роботи перенесли на 6 серпня.

Повідомлялося, що частину щита, де був розміщений герб СРСР, повністю закриють пластинами зі сталі, на які і встановили український тризуб. Український герб більший за розмірами, ніж був радянський. Раніше в Міністерстві культури та інформаційної політики зазначили, що український тризуб для реконструкції монумента «Батьківщина-Мати» виготовлять із європейської сталі, оскільки метал із комбінату «Запоріжсталь» має дефекти. Натомість на підприємстві не погодилися з висновками Мінкульту і наведеного дефектного акту. Висунуті претензії на комбінаті вважають «упередженими та безпідставними».

Також на засіданні вченої ради Національного музею історії України у Другій світовій війні вирішили перейменувати монумент «Батьківщина-Мати» на «Україна-Мати». Директор музею сподівається, що рішення про перейменування Міністерство культури та інформаційної політики затвердить до 24 серпня.

Монумент-скульптура «Батьківщина-мати» було відкрито у Києві 9 травня 1981 року за участю керівника СРСР, Генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва. Його встановлено на високому правому березі Дніпра та добре видно практично з усіх віддалених точок столиці України.

Висота виготовленої з нержавіючої сталі цільнозварної скульптури від п’єдесталу до кінчика меча – 62 м. Загальна висота з постаментом – 102 м. В одній руці «Батьківщина-матір» тримає 16-метровий меч, в іншій – щит розміром 13×8 м з гербом СРСР в центрі.

Проект монумента почав розробляти відомий радянський скульптор Євген Вучетіч. Після його смерті роботу очолив український скульптор Василь Бородай, який переробив проект, реалізувавши його спільно з Фрідом Сагояном та Василем Винайкіним, а також з архітекторами Віктором Єлизаровим, Георгієм Кислим, Миколою Фещенком.