РНБО досі не застосувала санкцїї до «жандарма Януковича» Олександра Захарченка, хоч Кабмін запропонував це ще рік тому

Новини
Експрезидент Віктор Янукович і ексміністр внутрішніх справ Олександр Захарченко. Фото: president.gov.ua

Рада національної безпеки України досі не застосувала санкції до колишнього міністра внутрішніх справ (2011-2014 рр.) Віталія Захарченка попри те що Кабмін запропонував це зробити ще у вересні 2022 року. Уряд, зокрема, ініціював блокувати та стягнути в дохід держави активи, що належать «жандарму Януковича».

Про це у відповіді на запит проєкту Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch відповіли у Міністерстві економіки України. Також про це свідчить інформація з вебпорталу про санкції Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Ще 2 вересня 2022 року Кабмін ухвалив розпорядження, яке мало дозволити стягнути на користь держави майно та активи колишнього міністра внутрішніх справ за часів Януковича – Віталія Захарченка. В той же день уряд запропонував винести на розгляд РНБО питання щодо застосування санкції шляхом блокування активів на 30 років. Це мало відбутися згідно зі змінами до Закону України «Про санкції», які вступили в дію 24 травня 2022 року. Підставою для пропозиції Кабміну стало те, що Віталій Захарченко як представник держави-агресорки взяв участь в організації підготовки збройної агресії проти України, а саме захоплення Кривого Рогу, укладення угоди про дружбу та сприяння добровільній здачі території міста без оборони.

Втім, РНБО поки що санкції до ексміністра так не застосувала.

«Розплата для «жандарма Януковича»: Уряд зробив крок до стягнення активів колишнього міністра МВС Захарченка», – так на офіційному сайті Мінекономіки України повідомляли про ініціювання санкцій проти ексміністра-втікача.

Згідно вебпорталу НАЗК, санкції стосовно Віталія Захарченка були ухвалені рішенням РНБО від 26 лютого 2021 року згідно чинного на той час законодавства. Проте зміни до санкційного законодавства, що набрали чинності у травні 2022 року, дозволяють Міністерству юстиції України звернутися до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) із поданням щодо стягнення активів підсанкційної особи лише якщо такі санкції були запроваджені після травня 2022 року.

В межах кримінального провадження у 2015 році у Віталія Захарченка арештували 3 автівки: Mitsubishi Pajero 3.0 GLS, 2008 року випуску; Volkswagen Multivan, 2012 року випуску; Volkswagen Touareg, 2008 року випуску.

В тому ж році щодо ексміністра внутрішніх справ відкрили ще одне кримінальне провадження, в рамках якого наклали арешт на 37 обʼєктів нерухомости, серед яких: 24 земельні ділянки; 4 житлових будинки (один у Києві, один в Обухівському районі Київської області і два на Донеччині); 3 квартири в Києві; 6 гаражів у Києві.

Це майно досі перебуває під арештом, втім конфіскувати його на користь держави так і не вдалося.

За даними команди Trap Aggressor, під санкції 2022 року, які дозволяють стягнути активи, разом з Захарченком не потрапили топпосадовці Януковича: Микола Азаров, Дмитро Табачник, Віктор Пшонка, Олег Царьов, Вадим Колесніченко, Юрій Іванющенко. Також досі не під санкціями перебувають проросійські пропагандисти Анатолій Шарій, Євгеній Мураєв та Олександр Клименко, олігархи Дмитро Фірташ і Павло Фукс.

Нагадаємо: