Норма про апеляцію в законі про антикорсуд дозволить уникнути топ-чиновникам покарання – НАБУ

Корупція

У Національному антикорупційному бюро заявили, що вимагає перегляду норма закону, згідно з якою Вищий антикорупційний суд не буде розглядати апеляційні скарги на вироки, винесені судами першої інстанції до моменту його створення.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ, передає Центр журналістських розслідувань.

Відзначається, що в даний час передбачено, що апеляційні скарги на рішення судів першої інстанції у справах, переданих НАБУ і САП до моменту створення Вищого антикорупційного суду, будуть оскаржуватися не в Апеляційній палаті ВАС, а в апеляційних судах загальної юрисдикції.

«Це положення фактично позбавляє сторони звинувачення і захисту права перегляду вироків незалежним судовим органом в виробництвах, які розслідувалися НАБУ протягом останніх трьох років, і будуть надалі передаватися в суди загальної юрисдикції, поки Антикорупційний суд не почне роботу», – йдеться в повідомленні.

«Це означає, що велика частина топ-чиновників, щодо яких НАБУ вже завершило розслідування, можуть уникнути справедливого покарання», – заявили в Бюро.

У прес-службі відомства зазначили, що на переконання керівництва Нацбюро, через цю норму кілька років кропіткої роботи детективів НАБУ і прокурорів САП можуть бути нівельовані через те, що велика кількість виробництв по топ-чиновникам залишаться повністю поза юрисдикцією Антикорупційного суду.

Там додали, що апеляції на вироки у справах НАБУ і САП, винесені судами загальної юрисдикції, повинні розглядатися в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду, оскільки тільки в цьому випадку суспільство і міжнародні партнери будуть мати довіру до остаточних рішень, якими б вони не були.

Раніше міжнародна антикорупційна мережа Transparency International закликала змінити положення закону про Антикорупційний суд, яке дозволить затягувати судові процеси проти корупціонерів.

4 червня закон вступить в силу – на наступний день після опублікування.

Раніше в «ЦПК», повідомили, що правки не було в погоджувальній таблиці, викладеної на сайті Верховної Ради.

Така норма з’явилася в оприлюдненому тексті закону. Ця правка була зачитана головою комітету правової політики і правосуддя Русланом Князевичем в сесійній залі перед прийняттям закону і не обговорювалася на комітеті.

Президентський законопроект у другому читанні і в цілому підтримали 315 народних депутатів. За закон проголосували більшість фракцій і депутатських груп за винятком «Опозиційного блоку» і «Радикальної партії».