«Судді» незаконного «Верховного суду Криму» повідомлено про підозру в колабораціонізмі

Крим
«Верховний суд Криму», Фото: Ірина Ромалийська

«Суддя» незаконно створеного окупантами «Верховного суду Республіки Крим» Олексій Корбут отримав від СБУ повідомлення про підозру у колабораційній діяльності.

Текст підозри опубліковано на сайті Офісу генпрокурора.

Корбут Олексій Олегович до окупації Криму Росією три роки працював помічником судді Апеляційного суду АР Крим. У грудні 2012 року він закінчив Юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого за спеціальністю «Правознавство». 

Після початку окупації, 4 квітня 2014 року, Олексій Корбут отримав паспорт громадянина Росії. За чотири роки, у 2018 році, склав кваліфікаційний іспит і був призначений «суддею» незаконного «Бахчисарайського районного суду» в Криму.

Торік Корбута було призначено «суддею» «Верховного суду Республіки Крим». Наразі Корбут здійснює «правосуддя» у судовій колегії з цивільних справ.

Олексію Корбуту повідомлено про підозру у добровільному зайнятті посади у незаконних  судових органах, створених на тимчасово окупованій території (ч.7 ст. 111-1 ККУ).

Нагадаємо:

  • Прокуратура АР Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього судді Апеляційного суду АР Крим Ігоря Радіонова, який після окупації півострова зрадив присязі, перейшов на службу до Росії та обійняв посаду голови окупаційного «Верховного суду Республіки Крим».
  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.