Вимога на шляху до ЄС: Рада зробила крок до збільшення штату НАБУ і щодо незалежності САП

Влада

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро. Його ухвалення є однією з вимог для вступу України до Євросоюзу.

За ухвалення законопроєкту №10203-1 у першому читанні проголосували 323 депутати.

Законопроєкт передбачає щорічне збільшення штатної чисельності детективів НАБУ.

Наразі штатна чисельність співробітників НАБУ становить 700 осіб. Законопроєктом передбачається поетапне проведення конкурсів на заміщення додаткових вакантних посад:

– у 2024 році – на 100 посад;
– у 2025 році – на 100 посад;
– у 2026 році – на 100 посад.

Також ухвалено в першому читанні законопроєкти про можливість НАЗК перевіряти майна набуте до початку публічної служби (за – 278 голосів) та щодо незалежності САП (за – 286 голосів).

«Це маяк по МВФ та Євросоюзу. Також на прийнятті законопроєкту наголошували у заяві посли G7. Ну і для майбутнього фінансування США це теж важливо», – повідомив нардеп з «Голосу» Ярослав Железняк, зазначивши, що за основу законопроєкт №10060 щодо незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури підтримали 286 народних депутатів.

Документ передбачає вдосконалення процедури конкурсного відбору на адмінпосади в САП та посади прокурорів. Також передбачається, що законопроєкт має зміцнити спроможності антикорпрокуратури регулювати власну організаційну структуру та діяльність.

Документ пропонує запровадити окрему процедуру дисциплінарних проваджень щодо прокурорів. Для цього хочуть створити Спеціалізовану дисциплінарну комісію прокурорів САП.

Крім того, законопроєкт визначає механізм підзвітності керівництва САП, який ґрунтується на оцінці ефективності діяльності антикорпрокуратури та проведенні періодичного зовнішнього аудиту її діяльності за участю зовнішніх експертів із міжнародним досвідом.

Водночас документ пропонує вивести САП зі структури Офісу генпрокурора та реорганізувати її в окремий орган прокуратури.

Як вказує Центр протидії корупції, в порядку денному Ради на цей тиждень також стоїть законопроєкт №10088-1, який перезавантажує роботу Бюро економічної безпеки. Законопроєкт передбачає конкурс на голову БЕБ за участі міжнародників та переатестацію його штату. Як вказує ЦПК, це дуже не подобається Олегу Татарову, заступнику керівника Офісу президента, фігуранта корупційних справ, “бо незалежний керівник правоохоронного органу – це страшний сон для ОП”.