Суд ООН частково визнав винною РФ у порушенні двох Міжнародних конвенцій: про фінансування тероризму та про заборону расової дискримінації

Влада
Міжнародный суд ООН в Гаазі. Оголошення рішення щодо позову Украины до РФ, 31.01.2024. Фото: ukrinform

Міжнародний суд ООН частково визнав винною Росію у порушенні Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації у справі України проти РФ. Відповідне рішення Суд оголосив 31 січня за результатами розгляду скарги України за звинуваченнями на адресу РФ, поданої у 2017 році.

Про це повідомляє видання Європейська правда.

У рішенні Міжнародного суду, яке зачитала президентка Суду Джоан Доног’ю, Суд визнав Росію винною у порушенні Конвенції щодо фінансування тероризму за однією зі статей – №9. Суд заявив, що Росія не виконала зобов’язань із розслідування випадків фінансування тероризму, на які неодноразово звертала увагу Україна.

Утім, Суд визнав необґрунтованою більшу частину звинувачень України на адресу РФ.

«Ключовою проблемою стало те, що Суд обрав консервативний підхід до трактування Конвенції та вирішив, що фінансування тероризму у розумінні Конвенції стосується лише перерахування коштів і не поширюється на надання бойовикам військової техніки та зброї; таким чином, до прикладу, постачання «Буку» не підпадає під цю заборону. Утім, у підсумку це означає, що Міжнародний суд частково визнав Росію винною у порушенні Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму», – пише видання.

Також Суд ООН відхилив більшу частину звинувачень України на адресу РФ щодо порушення Міжнародної конвенції про заборону расової дискримінації. Зокрема, Суд вирішив, що вважає недоведеним порушення Росією міжнародного права під час заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Утім, Суд визнав, що Росія порушила свої зобов’язання щодо недискримінації української меншини у сфері освіти. Президентка Суду Джоан Доног’ю, зокрема, звернула у вагу на дані про вибухове зменшення кількості школярів, що навчаються українською. «Було зниження на 80% у перший рік (після протиправної анексії Криму), і ще на 50% у подальший», – зауважила вона.

Суддя Доног’ю пояснила, що Суд вважає непереконливими пояснення РФ про природні причини такого зниження. «Навіть зважаючи на те, що був суттєвий відплив українських родин на материкову Україну, Суд не вважає це обґрунтуванням різкого зменшення обсягу навчання на 90%», – заявила вона.

Також Суд підтвердив, що Росія порушувала наказ цього Суду від 2017 року про тимчасові заходи (зокрема, щодо заборони Меджлісу). Але оскільки у підсумку Cуд не знайшов у цьому порушення Конвенції про заборону расової дискримінації, то жодних покарань за це Росії не призначили.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресора утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 8 листопада Міжнародний суд ООН визнав прийнятною для розгляду по суті скаргу щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а також скаргу про порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації у справі України проти РФ.