Міжнародний суд ООН в Гаазі вирішив, що має юрисдикцію розглядати позов України проти РФ

Новини
Міжнародный суд ООН в Гаазі Фото: AP

Міжнародний суд ООН визнав прийнятною для розгляду по суті скаргу щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а також скаргу про порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації у справі Україна проти РФ.

Відповідне рішення Суд оголосив 8 листопада в Гаазі, повідомляє видання Європейська правда.

Суд ООН виніс рішення щодо юрисдикції, тобто про можливість застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму стосовно подій на Донбасі.

Суд відхилив заперечення Росії, яка вимагала від суду закрити справу та стверджувала, що ця конвенція не може бути застосована щодо її допомоги бойовикам на Сході України.

Рішення на користь України підтримали 13 суддів, проти були троє.

Крім того, Суд ООН виніс рішення щодо юрисдикції, тобто про можливість застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації щодо дискримінації кримських татар та українців у окупованому Криму.

Суд ООН також відхилив аргументи РФ про нібито неможливість застосування цієї Конвенції до ситуації на півострові.

Рішення було ухвалене практично одноголосно, проти проголосував лише суддя від Росії Скотников.

Тепер Міжнародний суд ООН може перейти до розгляду справи України проти Росії по суті.

Заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції, агент України у цій справі, Олена Зеркаль після завершення судового засідання в Гаазі заявила, що рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі щодо прийнятності юрисдикції у справі України проти РФ означає, що російській стороні доведеться вперше в історії відповідати за порушення прав людини і міжнародного права.

«Це велика перемога для України, але не тільки для нас. Це – перемога верховенства права. І це значить, що Росії доведеться відповідати», – сказала Зеркаль.

Вона зазначила, що росіянам доведеться виправдовуватися перед Міжнародним судом про те, як вони постачали зброю в Україну, в тому числі зенітний комплекс, яким збили літак рейсу МН17.

«Росія вперше в історії буде відповідати за порушення прав людини і міжнародного права. Вони будуть відповідати в суді по всім фактам і по всім нашим звинуваченням, включаючи МН17. І суд, і міжнародна спільнота матимете доступ до всіх матеріалів. Це також може мати вплив в майбутньому для створення трибуналу в рамках Ради безпеки ООН», – додала заступниця міністра.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • У квітні 2018 року Україна попросила Міжнародний суд ООН підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу МС ООН від 19 квітня 2017 року. 18 травня 2018 року Суд звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про хід виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року в частині поновлення діяльності Меджлісу в окупованому Криму.
  • 19 липня 2018 року Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.