У РФ через санкції збільшилась кількість авіаційних інцендентів – WSJ

Влада

У 2023 році в РФ сталося не менш як 74 авіаційних інцидентів, натомість у 2022 році було відомо лише про 36 пригод. Значна частина пригод, на думку експертів, повʼязана з санкціями, через які неможливо якісне обслуговування повітряних суден.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на німецьку дослідницьку компанію Jacdec, яка збирає інформацію про авіапригоди по всьому світу.

За відомостями дослідницької компанії Cirium, які також наводить видання, у 2023 році в Росії на кожні 100 тисяч вильотів траплялося близько 10 подій, в 2022 р. – лише пʼять.

Видання WSJ опитало фахівців з безпеки, які попереджають, що постійні технічні проблеми створюють значний ризик для пасажирів і посилюють тиск на пілотів.

Значна частина авіаційних інцидентів у Росії, на думку експертів, найімовірніше, повʼязана з санкціями, що забороняють іноземним компаніям обслуговувати літаки російських авіакомпаній та постачати запчастини для них.

«У них немає доступу до запчастин, вони мало що можуть зробити», – сказав директор зі стратегії та політики безпеки правозахисної організації Flight Safety Foundation Генрі Ґурджі, додавши, що хоча в Росії «роблять усе, що можуть», щоб підтримувати робочий стан. літаків, санкції «вже починають серйозно впливати».

До початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну парк російських авіакомпаній налічував загалом 1031 літак, розрахований на перевезення від 19 пасажирів. Майже дві третини флоту складали літаки виробництва Boeing та Airbus, наводить WSJ дані дослідницької компанії Cirium.

  • Нагадаємо:
  • Військова розвідка України провела масштабну кібероперацію та здобула великий обсяг закритих службових документів щодо стану Федерального агентства повітряного транспорту РФ — Росавіації. Дані свідчать про те, що санкції прискорюють авіаколапс Росії.
  • До середини 2022 року російські авіакомпанії, включаючи державний «Аэрофлот», почали розбирати літаки на запасні частини через те, що західні санкції не дозволять їх закуповувати за кордоном.