Велика Британія запровадила нові санкції проти РФ

Влада

Напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Велика Британія оголосила про запровадження нових санкцій проти компаній та фізичних осіб з РФ та тих, хто допомагає країні-агресору вести війну. 

Відповідний пресреліз опубліковано на сайті британського уряду.

Нові санкції застосовані до компаній, пов’язані з виробництвом боєприпасів, таких як ракетні системи запуску, ракети, вибухівка та інші важливі товари, які використовуються у військовій техніці. Зокрема обмеження застосовані до Державного підприємства ім. Свердлова, найбільшого підприємства російського ОПК.

Під санкції потрапили російські імпортери та виробники верстатів, які відіграють важливу роль у виробництві життєво важливих оборонних систем і компонентів, починаючи від ракет і двигунів до танків і літаків.

А також нафтотрейдер Нільс Труст і його компанія Paramount Energy & Commodities SA за сприяння безперешкодній торгівлі російською нафтою поза зоною дії санкцій Великої Британії та “Великої сімки” (G7). Компанії Fractal Marine DMCC, Beks Ship Management і Active Shipping, які працюють в російській енергетиці у межах “тіньового” флоту РФ.

Велика Британія також запровадила обмеження до двох російських алмазних компаній та Павла Мариничева, генерального директора “Алроси”, найбільшого російського державного виробника алмазів, проти якого ЄС ввів санкції на початку 2024 року. 

П’ять топменеджерів або власників провідних російських виробників міді, цинку та сталі також опинились під санкціями. 

“Україна показала, що вона може і буде захищати себе. Путін помилково думав, що оскільки економіка Росії більша за економіку України, він здобуде швидку перемогу. Але економіки друзів України у 25 разів більші за російську… Наші санкції позбавляють Путіна ресурсів, яких він відчайдушно потребує для фінансування своєї війни”, – заявив глава британського МЗС Девід Кемерон.    

Загалом Велика Британія вже ввела санкції проти 2000 осіб, компаній і груп в рамках режиму санкцій проти Росії. 

Нагадаємо: 

  • Європейський Союз затвердив 12-й санкційний пакет проти РФ, у який зокрема включені родичі президента РФ Володимира Путіна та експрезидента Дмитра Медведєва. Він також передбачає повну заборону продажу російських алмазів. Заборона поширюється як на алмази походженням з Росії, так і алмази, що експортуються з Росії, алмази, що прямують транзитом через Росію, і російські алмази, оброблені в третіх країнах.
  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. З тих пір вони були значно посилені та продовжуються ЄС щопівроку. 
  • 22 червня 2023 року уряди країн Європейського Союзу затвердили новий, одинадцятий пакет санкцій проти Росії. Новий санкційний пакет забороняє транзит через Росію розширеного списку товарів і технологій, які можуть допомогти російському військовому сектору або сектору безпеки. Також заборонено доступ до портів ЄС для суден, які здійснюють перевалку з судна на судно, якщо є підстави підозрювати, що вантаж був російського походження.