Сенцова попередили про можливе примусове годування – адвокат

Життя
Адвокат Дмитро Дінзе і Олег Сенцов в суді, 2015 рік Фото: RFE/RL

Лікарі, які спостерігають за станом голодуючого в російській колонії українського режисера Олега Сенцова, очікують до 30-го дня голодування негативної реакції, яка змусить їх втрутитися.

Про це за підсумками відвідування Сенцова в колонії в російському місті Лабитнангі заявив його адвокат Дмитро Дінзе, передає Центр журналістських розслідувань.

«Виглядає він у цілому нормально, за ним стежать лікарі. Робили узі, оглядали. Внутрішні органи в порядку, знаходиться в задовільній формі. Постійно оглядає лікар в колонії, з управління медчастиною. На 12-й день голодовки він сказав Олегу, що йому потрібно колоти підтримує коктейль: прокопують раз в два дні. Зараз його стан на піку і в будь-який момент може піти негативна реакція. у кожного організму вона настає в різний час, але точно до 30-го дня відбудеться. Коли таке станеться, його будуть зондувати , заливати поживну суміш в ніс. Однак, якщо він не перестане і після цього відмовлятися від їжі, то кінець буде фатальний. Це не була загроза, лікар просто попередив Олега», – розповів Дінзе виданню «Радіо Свобода».

Сенцов зустрівся з адвокатом Дмитром Дінзе і режисером Аскольдом Курова, автором фільму «Процес» про справу Сенцова. Разом з архієпископом Сімферопольським і Кримським Климентом вони приїхали в Лабитнангі в колонію, де знаходиться український режисер.

Сенцов пояснив свою заяву, передане через адвоката, де називає умовою припинення голодування – звільнення політичних в’язнів громадян України.

 “Це його маніфест, він не називав імена і нічого не просив у російської влади. Він поставив умовою припинення голодування – звільнення політв’язнів», – розповів Аскольд Куров.

«Він почав голодування, щоб привернути увагу до того, що звільнення не відбувається. Але при цьому Олег зазначив, що йому потрібні будуть докази того, що процес звільнення запущений, що це не буде якийсь одиничний випадок», – зазначив Дінзе.

Як пише кореспондент видання Антон Наумлюк, співробітники колонії спочатку дали зрозуміти Сенцової, що він може зустрітися або з Курова, або з архієпископом Климентом.

«Хто такий Климент він не знав і відмовився від зустрічі з ним. Пізніше адвокат пояснив, що за російським законодавством, Сенцов має право на відправлення релігійних потреб і це не буде відбуватися за рахунок кількості дозволених побачень, а також розповів про діяльність архієпископа для підтримки політв’язнів і їх сімей в Криму. Олег написав згоду на зустріч з формулюванням: «несподівано виникла необхідність в сповіді». Однак сьогодні Климент потрапити до Сенцова не встиг. Дінзе, архієпископ Климент і Аскольд Куров залишилися в Лабитнангі до завтра».

Нагадаємо, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір направив лист міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, в якому закликав негайно відпустити на свободу українського режисера Олега Сенцова.

Раніше посольство України в Австрії звернулося до місцевих ЗМІ з закликом підняти питання українського режисера, кримчанина і політв’язня Олега Сенцова напередодні візиту президента РФ Володимира Путіна.

Як повідомлялось, 1 червня по всьому світу стартувала глобальна акція #SaveOlegSentsov з вимогою звільнити незаконно засудженого в Росії українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, який з 14 травня проводить голодовку в російській колонії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в РФ.