ЄБРР відмовив українському мільярдерові Косюку в кредиті через маніпуляції з куркою

Життя
Юрій Косюк, фото: Факти ICTV

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) скасував видачу кредитів для української компанії «Миронівський хлібопродукт» мільярдера Юрія Косюка для поглинання словенського агрохолдингу Perutnina.

За даними австрійського видання Kurier, причиною такого кроку стало використання МХП лазівки в Угоді про асоціацію, в зв’язку з чим значно зріс експорт української курятини в ЄС, пише Центр журналістських розслідувань.

Косюк відправляв в ЄС курячу грудку з кістками, так звані «Batman cut», які в розумінні норм ЄС не вважаються курячою грудкою, а тому і не підпадають під високі тарифи. Ці «Batman cut» надалі оброблялися вже всередині ЄС і надходили на ринок.

Тому компанія Косюка знайшла спосіб обійти жорсткі обмеження на експорт курячого філе в ЄС. Курятина з кісткою відправлялася на заводи ЄС без сплати будь-яких мит, а далі кістки відрізали і продавали як куряче філе.

Курячі грудки вважаються продуктом ЄС і продаються як такі не тільки в ЄС, але і безмитно експортуються на треті ринки, такі як Південна Африка.

«Це хороший перший крок, коли ЄБРР, очевидно, вирішив не використовувати державні гроші для просування монопольного становища групи. Крім того, ця група підозрюється в недотриманні стандартів роботи з тваринами, екологічних і соціальних стандартів і роботі сумнівними методами. Хороші новини для виробників м’яса птиці в ЄС, а також для громадян», – заявив депутат Європарламенту Томас Вайц, який відстежував діяльність МХП в Європі.

Відзначимо, що МХП в лютому оголосив про закриття угоди по покупці більше 90% акцій Perutnina.

Як пізніше повідомили в прес-службі «Миронівського хлібопродукту» Центру журналістських розслідувань, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) не відміняв видачу кредиту. У компанії наполягають, що «немає ніякого прямого зв’язку між перенесенням зустрічі СД ЄБРР і торговими відносинами між ЄС і Україною».

Нагадаємо:

  • Миронівський хлібопродукт (МХП) – найбільший виробник курятини в Україні. За оцінками самої компанії, вона займає 55% українського ринку курятини. На українському ринку МХП представлений торговими марками «Наша Ряба», «Легко», «Бащинський», «ФуаГра» та інші.
  • За інформацією Мінагрополітики, найбільші суми державної допомоги для аграріїв торік, а це близько 970 мільйонів гривень, отримали компанії, пов’язані з Юрієм Косюком. Це чверть від усієї торішньої агродопомоги, яка загалом склала близько 4 мільярдів гривень.
  • Підприємство Юрія Косюка (ТОВ «Вінницька птахофабрика»), яке входить до складу агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт», 1 листопада 2018 року в Україні отримало 618 мільйонів гривень бюджетних дотацій, а всього за рік – 812 мільйонів гривень.
  • У серпні військова прокуратура Украині зайнялася фірмами Косюка у справі про 100-мільярдні збитки державі часів Януковича.