Ощадбанк: як будуть отримувати пенсії жителі окупованих територій після заміни карток

Життя
Ощадбанк
Фото: epravda.com.ua

Пенсії жителів окупованих територій на нові банківські карти Ощадбанк продовжить зараховувати автоматично. Гроші пенсіонерів чекатимуть їх на банківських рахунках до тих пір, поки вони не зможуть перетнути КПВВ і переоформити картки.

Про це повідомив перший заступник міністра реінтеграції Ростислав Замлинський.

За його словами, ніхто не скасовує зарахування щодо людині цих коштів, а скористатися він зможе, коли прийде і отримає цю картку.

«Як тільки громадянин отримає нову карту, не має значення, буде це в лютому або березні, він зможе скористатися своїм банківським рахунком, і туди з періодичністю будуть зараховуватися гроші. Якщо людина більше двох місяців не користується карткою, то зрозуміло, що ця людина знаходиться на тимчасово окупованій території і не може тривалий час покинути місце вимушеного проживання та приїхати це зробити. Треба залучати Червоний Хрест та інші гуманітарні організації», – зазначив він.

В Ощадбанку пояснили, чому з 1 січня 2022 року припиняють подальше автоматичне продовження дії прострочених карток внутрішньо переміщених осіб (ВПО). У банку також відзначили, що нові картки переселенцям потрібно буде забрати особисто у відділеннях банку в узгоджений час.

У банку зазначили, що продовження дії карток для переселенців було тимчасовим заходом, спрямованої на захист громадян від поширення COVID-19.

У більшості переселенців перевипущені в 2020 році картки Ощадбанку мають термін дії до 2025 року.

Як повідомлялось, з 1 січня 2022 року Ощадбанк припинить автоматичне продовження терміну дії платіжних карток переселенців. При цьому Ощадбанк обіцяє не блокувати до нового року банківські карти пенсіонерів-переселенців, термін дії яких закінчується під час карантину. Попередні півтора року їхня дія продовжувалася через те, що окупаційні «адміністрації» в ОРДЛО блокують роботу КПВВ на лінії розмежування.

Кошти пенсіонерів з ОРДЛО, які не змогли отримати нові банківські картки через закриття окупантами КПВВ на лінії розмежування, очікуватимуть їх на рахунках Ощадбанку доти, доки вони не зможуть прибути на підконтрольну уряду України територію та переоформити картки.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані в ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну українській владі територію.
  • У зв’язку з дією карантину проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку для переселенців призупинено, і їх банківські картки на цей час не блокуються. Однак є ряд випадків, коли блокування відбувається.
  • Правозахисник пояснив, що потрібно робити пенсіонерам з ОРДЛО зі статусом ВПЛ, які отримали вимогу від управління ПФУ пройти ідентифікацію, проте в зв’язку з карантином не можуть виїхати з непідконтрольною території, в зв’язку з чим є ймовірність припинення виплат. Деякі заходи для захисту своїх прав на пенсію пенсіонери можуть вжити дистанційно.