Олегу Сенцову присудили премію Європарламенту імені Сахарова

Життя

Засудженому в Росії українському режисерові Олегу Сенцову присудили премію Європарламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Радіо Свобода.

Раніше Сенцов потрапив в список фіналістів на отримання цієї премії.

На здобуття премії Сенцова висунула група Європейської народної партії в Європейському парламенті.

Церемонія нагородження має відбутися 12 листопада в Страсбурзі.

«Олег – приклад безкомпромісної боротьби, вірності переконанням, незважаючи на нелюдські репресії і тортури кремлівського режиму та цинізм російських можновладців. Увесь демократичний світ разом з Україною бореться за його свободу та життя», – написав президент Петро Порошенко.

З 1988 року Європарламент присуджує премію Сахарова особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи.

У минулому році лауреатами премії Сахарова стали демократична опозиція і політв’язні Венесуели.

Стан здоров’я незаконно засудженого в РФ українського режисера, кримчанина Олега Сенцова, який закінчив багатоденну голодування в колонії Лабитнангі, важке, у нього немає оптимізму з приводу свого майбутнього, раніше повідомила двоюрідна сестра політв’язня Наталія Каплан.

Нагадаємо, 5 жовтня Олег Сенцов повідомив у листі, що вимушений припинити голодування 6 жовтня, через загрозу примусового годування, оскільки стан його здоров’я оціюється як критичний. Режисер не знає, чи виживе, оскільки у нього почалися незворотні зміни внутрішніх органів.

Як повідомлялось, 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.

15 серпня експерти ООН закликали Росію негайно і без будь-яких умов звільнити Олега Сенцова. Вони підкреслили, що життя українського режисера в небезпеці і зажадали надати йому медичну допомогу.

21 серпня вимоги звільнити Сенцова в черговий раз озвучили США і Євросоюз. Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутереш стурбований станом здоров’я незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

18 вересня Комісар ЄС з питань юстиції Вєра Юрова звернулася до міністра юстиції РФ Олександра Коновалова з закликом негайно звільнити Олега Сенцова.

ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.