В Україні святкують «Католицьке» Різдво

Життя

З 2017 року 25 грудня в Україні святкують Різдво за григоріанським календарем.

У листопаді 2017 президент Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів», заснувавши святкування Різдва за григоріанським календарем. 25 грудня – вихідний.

Різдво в ніч з 24 на 25 грудня святкують Римо-католицька церква, більшість протестантських церков, а також більша частина православних:

Константинопольська (крім Афону),
Олександрійська,
Антіохійська,
Румунська,
Болгарська,
Кіпрська,
Елладська,
Албанська православні церкви,
Православна церква Чеських земель і Словаччини,
Православна церква в Америці.

Оскільки святкування 25 грудня пов’язують з католицизмом, а 7 січня – з православ’ям, першу дату часто неправильно називають «католицьким Різдвом», а другу – «православним».

Православні та католики відзначають свято за різними календарями. На Заході – за григоріанським (саме 25 грудня), а, наприклад, в Росії, Грузії, Сербії та Україні – за юліанським календарем (7 січня).

У 2019 році голова Православної церкви України, митрополит Епіфаній заявив, що українці можуть святкувати Різдво за григоріанським календарем (25 грудня), якщо вони цього хочуть. Також у ПЦУ пообіцяли подумати про календарну реформу за умови, що її підтримає більшість вірян.

Проте наразі церковники побоюються, що перехід на новий календар (григоріанський) може призвести до розколу та відвернення частини вірян. У ПЦУ також вважають, що перехід на новий календар може використати у власній агітації УПЦ МП. Адже ця церква підпорядкована РПЦ і не планує переходити на новий календар.

Епіфаній також наводив як аргумент те, що у разі переходу на григоріанський календар зміняться й дати багатьох важливих релігійних свят, зокрема Покрови та Водохреще.

Тож деякі священники та єпископи ПЦУ на власний розсуд проводили у 2019 році служби і 25 грудня, і 7 січня.