Звільнена Бородянка після місяця російської окупації

Публікації
Фото: investigator.org.ua

Селище Бородянка у Київській області місяць знаходилося під окупацією російських військ. Скільки за цей час людей загинуло у населеному пункті зараз достеменно невідомо. Але за попередніми заявами української влади, воно зазнало найбільших руйнувань з усіх населених пунктів передмістя столиці.

Масовість і нелюдськість воєнних злочинів росіян в ході повномасштабного вторгнення РФ приголомшила увесь світ. Репортаж наших кореспондентів із Бородянки на Київщині. Історії людей, які пережили окупацію, а її наслідки, мабуть, долатимуть все своє життя.

28 лютого поблизу залізничного вокзалу Бородянки росіяни підірвали нафтобазу. Через триваючі обстріли пожежу неможливо було загасити протягом кількох годин. Більша частина зруйнованих будинків, які ми тепер бачимо у селищі, стала такими на початку березня.

facebook / Lina Bondar / 1 березня 2022 року

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський говорить, що рятувальники намагалися визволити людей з-під завалів одразу після руйнівних обстрілів. Але окупанти не дозволяли це зробити.

Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ України / YouTube / МВС України

«Почали розбирати. Ця частина — це початок розбору ще місяць тому. Проте ворог почав обстрілювати рятувальників, техніку, яка знаходилася тут. На наступний день рятувальники повернулися, щоб продовжити розбір завалів. Можна було врятувати людей, які знаходилися під завалами, ми спускалися вниз. Там є ще щілини, де могли або можуть знаходитися люди. Проте рятувальники були знову обстріляні. І після цього не мали доступу сюди аж до сьогоднішнього дня», — сказав Монастирський.

Зруйновані будинки у Бородянці. Фото: investigator.org.ua

7 березня українські захисники розбили велику колону російських військових поблизу Бородянки. Селище перебувало під окупацією до 1 квітня. Увесь цей час мешканці перебували без світла, централізованого водопостачання та зв’язку.

4 квітня Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що за кількістю жертв серед мирного населення на Київщині ситуація у Бородянці може виявитись ще страшнішою за Бучу.

Перед тим, як рятувальники почали розбирати завали, на місці працюють сапери. Перевіряють шляхи під’їздів, об’єкти інфраструктури, шукають предмети чи снаряди, які не розірвалися, або встановлені окупантами розтяжки.

Богдан Данилюк, заступник керівника ДСНС у Київській області розповідає, що таких смертельних «подарунків» російські військові залишили чимало. Каже, що напередодні рятувальники працювали у Гостомелі. Там розтяжки з гранатами Ф-1 знайшли у пожежній частині.

Рятувальники розбирають завали будинку у Бородянці. Фото: investigator.org.ua

«Гранати… Навіть знайшли відро, в яке був вкладений тротил. Накидані цвяхи, накинутий ланцюг, і зверху ще були патрони від АК-74. Для того, щоб це був керований вибуховий пристрій, щоб зробити максимальну зону ураження, ланцюги розлітаються, цвяхи розлітаються. Ураження практично смертельне», — розповів Богдан Данилюк, заступник керівника ДСНС у Київській області.

Богдан Данилюк, заступник керівника ДСНС у Київській області. Фото: investigator.org.ua

У перший день роботи в Бородянці рятувальникам повідомили, що під завалами будинку за адресою: вулиця Центральна, 429а, скоріше за все є тіла людей. Але розбирати завали доведеться не один день. І це тільки один з десятків будинків у Бородянці, що зазнали критичних пошкоджень через обстріли. І тільки один з багатьох, під якими можуть бути поховані люди.

На центральній площі селища Бородянка із розстріляним на ній, після приходу російських окупантів, Тарасом Шевченком.

Фото: investigator.org.ua

Центральна вулиця селища, на якій зараз не залишилося жодного вцілілого будинку. Місцеві розповідають, що окупанти цілеспрямовано били по помешканням, в яких жили люди.

Фото: investigator.org.ua

Будинок, в якому знаходиться квартира пані Алли, — недалеко від центру. Після обстрілу тут почалася пожежа. 5 квітня пані Алла з родиною приїхали в Бородянку, щоб забрати з помешкання те, що залишилося. Жінка розповідає, що разом з родиною поїхала у село Шибене, до батьків. Через це село проходили колони російських військових, і звідти велися обстріли Бородянки.

Фото: investigator.org.ua

«У нас їх були тисячі в селі. Вони повністю окупували наше село. Вони жили в хатах, де немає людей. Техніку ставили у дворах. Жили у школі, лісництві, сільській раді, клубі. Ми боялися ходити. Оце вони поїдуть, повоюють тут, повбивають людей, вертаються назад», — розповідає пані Алла.

Фото: investigator.org.ua

Жінка розповідає, що окупанти розстрілювали будинки у селі та прицільно стріляли людей, які виходили на вулицю чи навіть на власне подвір’я. За її словами, танковим пострілом по хаті окупанти вбили 11-річну дівчинку у селі Шибене.

Окупанти, погрожуючи зброєю, забирали у людей автомобілі. А тим, хто хотів евакуюватися, не дозволяли виїхати на контрольовану Україною територію. Тільки у сторону Білорусі.

Пані Алла розповідає, що під завалами сусіднього будинку також можуть бути тіла людей. Їхні рідні намагаються самотужки розбирати уламки. У підвалах мешканці Бородянки ховалися від обстрілів. Під час авіаударів будинки складалися як карткові, ховаючи під собою людей.

Зібравши вцілілі речі з квартири, жінка повернеться до рідних у село Шибене. За втраченим вголос не побивається — каже, головне, що залишилися живі та здорові.

Фото: investigator.org.ua

Це вже інший будинок, завали якого розгрібають рятувальники. Уламки та цеглини скидають у вирву, яка утворилася після падіння авіабомби. Скоріше за все, від неї і впав сам будинок.

Фото: investigator.org.ua

Уся Центральна вулиця Бородянки спалена та зруйнована. Магазини, кафе, військомат, інші об’єкти соціальної інфраструктури — все перетворено на обгорілі купи уламків.

Фото: investigator.org.ua

У селищі вже працюють експерти з Київського інституту судових експертиз. Вони відмовилися говорити на камеру, коментувати свою роботу, але розповіли, що збирають вихідні дані для кримінального провадження, проводять роботу з оцінки збитків, завданих війною.

Цілий місяць мешканці Бородянки були заручниками російських окупантів.Місяць у селищі не було світла, води та зв’язку. Після ударів у пожежах згоріли магазини та склади із запасами продуктів харчування. Свою так звану гуманітарну допомогу росіяни не привозили, а українську не пропускали. Зате грабували все, до чого дотягувалися руки.

Щойно зайнявши селище, окупанти проводили фільтраційні заходи: перевіряли паспорти, шукали українських військових та ветеранів АТО по підвалах. Своїх жертв окупанти особливо не ховали.

«Уночі на Комсомольській є хати. Там застрелили хлопця. Молодого, не знаю скільки йому років. І привезли біля церкви кинули», — розповідає мешканець Бородянки пан Василь.

Фото: investigator.org.ua

Зараз селище оговтується від життя в окупації і жаху від розуміння масовості звірств росіян. У Бородянці відновлено зв’язок, постійно привозять гуманітарку.

Це селище, як і навколишні населені пункти відчуло на собі прихід «руського міра». Мародерство, розстріли цивільного населення та цілеспрямовані удари по житловим будинкам — це воєнні злочини, що вчинила російська армія в Україні.

Наслідки окупації і свідоцтва воєнних злочинів росіян можна побачити не лише в самій Бородянці, а й навколо неї.

Розстріляна машина на виїзді з Бородянки. Фото: investigator.org.ua

Село Андріївка неподалік Бородянки, хоча відноситься вже до Макарівського району. Більша частина будинків у селі знищена. На подвір’ях стоять обгорілі автомобілі.

Фото: investigator.org.ua

На будинках чи воротах зустрічаються позначки із буквою V або написи «зайнято» чи «свободно». Мешканці Андріївки розповіли нам, що ці написи робили росіяни, захоплюючи домівки селян для постою. Ймовірно, так попереджали своїх, аби не нарватись на дружній вогонь.

Фото: investigator.org.ua

Пан Вадим, мешканець села Андріївка, розповідає, що людей окупанти не випускали виходити за подвір’я чи навіть з будинків. Брали те, що могли взяти. Окопували у дворах свою військову техніку.

Зараз по вцілілих хатах ходять українські військові та волонтери, пропонуючи допомогу людям, що пережили російську окупацію.

За повідомленням керівника гуманітарного штабу Київської обласної державної адміністрації Олексія Кулеби, у Бородянці з 29 багатоповерхівок пошкоджено 21, з них 8 — зруйновано повністю. Генпрокурорка Ірина Венедіктова називає Бородянку найбільш зруйнованим населеним пунктом Київщини.

Станом на 7 квітня, тільки з-під завалів двох розбомблених багатоквартирних будинків дістали 26 тіл. Але зараз ще неможливо сказати скільки точно людей загинуло в Бородянці.