Через карантин у Криму знизилися доходи і зросло безробіття

Новини
Фото: colonelcassad - LiveJournal

В окупованому Криму після введення карантину через коронавірус знизилися доходи і зросло безробіття.

Як повідомляє видання «Новости Крыма», роботу втратили співробітники торгових центрів, громадського харчування, готелів і будинків відпочинку, сфери послуг, пасажирських перевезень і невеликих виробництв.

«В основному під звільнення потрапили соціально активні громадяни у віці від 20 до 45 років, які в звичайних обставинах найбільш затребувані на ринку праці. Друга група – пенсіонери старше 65 років, яки вимушені підробляти на пенсії. Люди вмить позбулися можливості забезпечувати сім’ї на звичному рівні, вносити платежі по кредитах і інших зобов’язаннях, купувати продукти і оплачувати комунальні витрати. При цьому знайти хоч якусь роботу було досить складно через відсутність вакансій», – пише видання.

У Криму також поскаржилися, що громадяни, яки зберегли місця, були змушені працювати за менші гроші: керівники підприємств почали урізати співробітникам премії і зарплати. 

«Люди опинилися за межею виживання. У більш вигідному становищі опинилися бюджетники, які зберегли невеликі, але стабільні оклади, і співробітники підприємств провідних галузей економіки. Але і тут не обійшлося без неприємних сюрпризів. В Криму безробіття склало 5,8%. Однак через значну частку сільського населення (близько 50%), де безробіття традиційного вище, великого числа жителів пенсійного віку і особливостей економіки регіону звільнення торкнулися практично кожної сім’ї. Працевлаштуватися в сьогоднішніх умовах вкрай складно, знайти роботу з гідною оплатою – майже неможливо», – пише видання.

З 15 червня в Криму повністю знімають режим самоізоляції, а з 1 липня почнуть пускати російських туристів на окупований півострів.

За минулу добу в Криму підтверджено 11 нових випадків коронавірусної інфекції. Всього на поточний період в Криму зареєстровано 457 випадків нової коронавірусної інфекції, одужали 324 осіб, померло 14 осіб. У Севастополі COVID-19 захворіли 177 осіб. Одужали 145 осіб, троє померли.

Прикордонники пояснили порядок в’їзду громадян з окупованих територій на підконтрольну територію України, який так само застосовується до громадян, які приїжджають з-за кордону. Всі особи, які перетинають КПВВ на Донбасі та на адмінкордоні з Кримом, мають проходити обов’язковий 14-денний карантин.

Нагадаємо:

  • КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» и «Чонгар» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом залишаться закритими до 22 червня через продовження дії карантину. Кабмін України продовжив дію постанови, якою тимчасово обмежено пропуск громадян через КПВВ.
  • Про проблему із можливістю скористатися додатком «Дій вдома» на КПВВ на адмінкордоні з Кримом через нестабільний мобільний зв’язок дивіться у відеоблозі Центру журналістських розслідувань «Карантин. Як перетнути адмінмежу з Кримом?».