Прикордонники пояснили порядок в’їзду з окупованих територій під час пандемії: обов’язковий 14-денний карантин

Влада
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Константин Реуцкий

Прикордонники пояснили порядок в’їзду громадян з окупованих територій на підконтрольну територію України, який так само застосовується до громадян, які приїжджають з-за кордону. Всі особи, які перетинають КПВВ на Донбасі та на адмінкордоні з Кримом, мають проходити обов’язковий 14-денний карантин.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Зокрема у функціонуючих пунктах пропуску на кордоні та у КПВВ проводиться температурний скринінг у всіх осіб, які прямують на в’їзд в Україну.

«Окрім цього, під час в’їзду в Україну громадяни, в обов’язковому порядку мають проходити 14-денний карантин. Для цього і громадяни нашої країни, і іноземці, мають встановити додаток «Дій вдома», тобто підтвердити своє добровільне рішення на самоізоляцію, або ж у разі невстановлення додатку – направляються на обсервацію у заздалегідь визначені обласними (Київською міською) державними адміністраціями», – зазначили у Держприкордонслужбі.

Сама перевірка встановлення мобільного додатку «Дій вдома» відбувається у місці проходження паспортного контролю. Особа, яка перетинає кордон чи КПВВ, має надати паспорт, повідомити свій номер телефону, який буде активним наступні 14 днів та використовується для «Дій вдома» і адресу самоізоляції для фіксації в інформаційній системи Державної прикордонної служби, після чого показати екран свого телефону із активним додатком «Дій вдома».

Фото: dpsu.gov.ua

«Якщо особа не встановила додаток «Дій вдома», то вона спрямовується до обсерватора (ізолятора) відповідно до встановленої процедури. Для цього необхідно звернутися до працівників поліції та або місцевих органів влади, які несуть службу в пунктах перетину державного кордону. Також зазначимо, що про осіб, які відмовилися проходити інкубаційний період на самоізоляції чи обсервації, а також тих, хто порушив правила карантину, співробітники Державної прикордонної служби відразу повідомляють співробітників Нацполіції та санітарно-карантинні підрозділи», – наголосили у відомстві.

У Держприкордонслужбі нагадали, що за порушення 14-денного карантину, відповідно до ст.44-3 Кодексу України про адміністративні порушення для громадян передбачається штраф від 17 до 34 тис. грн.

Детальніше з питаннями щодо карантину (у межах компетенції Держприкордонслужби України) можна ознайомитися за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/Pitannya-vidpovidi-/

Як повідомлялось, за інформацією Головнокомандувача ЗС України Руслана Хомчака, перші контрольні пункти в’їзду-виїзду на Донбасі готуються відкрити після 10 червня.

Нагадаємо:

  • З 22 березня в районі проведення Операції об’єднаних сил з метою ефективної протидії та недопущення занесення на підконтрольну Уряду України територію коронавірусної інфекції тимчасово припинений пропуск через КПВВ на лінії розмежування.
  • Незважаючи на тимчасове закриття КПВВ на Донбасі, пропуск осіб через лінію розмежування можливий за «надзвичайних обставин гуманітарного характеру та наявності відповідних підтверджуючих документів». У Мінреінтеграції пояснили, які саме гуманітарні обставини дають підстави на перетин громадянами тимчасово закритих КПВВ на Донбасі.
  • У Держприкордонслужбі пояснили, що у громадян є два варіанти отримати дозвіл на перетин лінії розмежування через тимчасово закриті КПВВ на Донбасі.
  • Заступник командувача штабу ООС Богдан Бондар пояснив, що Командувач ООС приймає індивідуальні рішення про перетин лінії розмежування через українські КПВВ на період карантину. Але одного рішення штабу ООС мало для переходу людей, потрібно щоб їх пропустили і представники «Л-ДНР» на своїх КПП.