Після рішення КСУ щодо е-декларування НАБУ закрило близько 100 справ

Корупція
Конституційний суд України Фото: investigator.org.ua

Після ухвалення Конституційним Судом рішення щодо електронного декларування Національне антикорупційне бюро закрило близько 100 справ, які перебували на стадії досудового розслідування.

Про це директор НАБУ Артем Ситник заявив в інтерв’ю UA:Перший.

«Якщо ми говоримо про наслідки рішення КСУ, то це близько 100 справ було закрито – це на стадії досудового розслідування, і справи, які були в суді, також були закриті. Серед них – справа щодо Констянтина Бриля (ексголова Запорізької ОДА), по Труханову (міський голова Одеси) та інші», – сказав Ситник.

Він додав, що поновити ці справи неможливо, бо ухвалений закон щодо відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування не матиме зворотної сили.

«Навіть ті вироки, які були постановлені, вони були скасовані, переглянуті Антикорупційним судом, бо було таке рішення КСУ», – наголосив директор НАБУ.

Водночас він підкреслив, що закон щодо відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування необхідно ввести в дію якнайшвидше, бо якщо він не набере чинності з 1 січня, то «всі декларації, які будуть подані за 2020 рік, вони можуть бути не охоплені цим законом, і фактична імплементація цього закону розпочнеться лише по деклараціях 2021 року».

Ще одну проблему Ситник вбачає у тому, що у новому законі санкції передбачені значно м’якші у порівнянні з тією редакцією, яка діяла до рішення КС.

Детальніше читайте Конституційна криза та блокування роботи НАЗК: наслідки, першочергові дії

Нагадаємо: 

  • 27.10.2020 року Конституційний суд України визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій. 
  • 27.10.2020 Нацагентство з запобігання корупції повідомило, що судді Конституційного суду ухвалили рішення щодо «справі про незаконне збагачення» у власних інтересах.
  • 28.10.2020 В Офісі президента, коментуючи рішення Конституційного суду скасувати кримінальне покарання за недостовірне декларування, заявили, що, «незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому випадку, відновлені».
  • 26.02.2019 року Конституційний суд України вирішив, що положення статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення, не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. 
  • 06.06.2019 року Конституційний Суд України прийняв рішення про неконституційність норми закону про обов’язкове електронне декларування доходів громадськими активістами, які ведуть антикорупційну діяльність.
  • 29.08.2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційним указ президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України.