У Криму «суд» долучив до «справи Чийгоза» повідомлення ЗМІ як докази захисту – Полозов

Крим

В окупованому Криму так званий «Верховний суд Криму» в ході 150-го засідання у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, якого звинувачують в організації та участі в мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014 року, за клопотанням захисту долучив як докази його невинності повідомлення ЗМІ за 25 і 26 лютого 2014 року.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов у відеозверненні, опублікованому на сторінці в Facebook першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова, передає Центр журналістських розслідувань.

«У цих повідомленнях міститься контекст тих подій, які слідство згодом перекрутило, фальсифікуючи, фабрикуючи кримінальну справу стосовно Атхема Чийгоза. З цих повідомлень випливає, що напередодні 25 лютого великою групою проросійськи налаштованих громадян … був проведений несанкціонований мітинг біля будівлі Верховної Ради АРК. В ході мітингу ці люди вимагали проведення референдуму про приєднання Криму до Російської Федерації», – розповів адвокат.

Крім того, зазначив він, в цих повідомленнях містяться відомості про те, що напередодні 25 лютого будівлю Верховної Ради було заблоковано проросійськими мітингувальниками і депутати були змушені покидати будівлю через бічні виходи.

«Це підтверджується показаннями свідка (спікера ВР АРК Володимира – ред.) Константинова. Також групи, агресивно налаштовані, планували здійснювати захоплення адміністративних будівель на території Криму, зокрема, в мерії Феодосії лунали заклики до захоплення будівлі Верховної Ради АРК. Згодом ці дії слідством були приписані кримським татарам, зокрема Ахтему Чийгозу», – повідомив Полозов.

Крім того, в долучених до справи повідомленнях ЗМІ, містяться відомості про події, що відбувалися безпосередньо 26 лютого в сесійній залі ВР АРК. Зокрема вказується, що Константинов планує о 16:00 в зв’язку з неявкою депутатів скасувати проведення сесії, а глава Меджлісу Рефат Чубаров, навпаки, пропонує депутатам залишитися, провести міжфракційні консультації в форматі депутатських слухань

Як підкреслив Полозов, це прямо суперечить версії овинувачення про те, що Чийгоз і інші невстановлені особи, зокрема Чубаров, планували здійснити зрив сесії.

Також долучено повідомлення про те, що бійки і сутички біля будівлі ВР АРК були спровоковані появою прапора РФ, а не як стверджували потерпілі і свідки – появою чорно-червоного прапора та іншими обставинами.

Як зазначив адвокат, всього захист заявила 12 клопотань про долучення матеріалів до справи, з них 8 були задоволені «судом» і долучені в якості доказів. Згодом захист зможе на них спиратися в ході дебатів.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.

29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 

Правозахисники вважають «справу 26 лютого» юридично не обґрунтованою і розглядають її як інструмент політичного переслідування. При цьому, за участь у подіях 26 лютого заарештовані тільки проукраїнські  активісти.

Раніше Чийгоз на допиті у «Верховному суді» окупованого Криму повідомив, що спікер кримського парламенту Володимир Константинов 24 лютого 2014 роки зустрічався з главою Меджлісу кримських татар Рефатом Чубаровим з метою можливих контактів з лідерами Євромайдану.