Путінcкий грант на повернення біженців на Донбас отримав засуджений за «замах» на Медведєва

Влада

Грант від президента РФ Володимира Путіна в сумі в 470 тисяч рублів (7 800 доларів) на “допомогу” в поверненні українських біженців на Донбас отримав автор неправдивого повідомлення про замах на прем’єр-міністра Дмитра Медведєва і “доброволець”, який в 2014 році воював против ВСУ на південному сході України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на “Російську службу Бі-бі-сі”.

“Гроші отримає Краснодарська регіональна громадська організація “Центр розвитку регіону”. Ця організація була зареєстрована рік тому, в липні 2016 року. Її співвласник – Антон Сергійович Епіхін (дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб)”, – йдеться в повідомленні.

Видання пише, що в 2008 році в Барнаулі Антон Епіхін, якому тоді було 19 років, був засуджений за неправдиве повідомлення про теракт.

За повідомленням прокуратури, в лютому 2008 року він відправив місцевому інформагентству лист про нібито замах на тодішнього кандидата в президенти Дмитра Медведєва під час його візиту в Барнаул. У своєму листі Епіхін повідомив, що станеться теракт, який організовує угруповання “Воїни священного джихаду Північної Азії”, і що “до акції мають відношення великі функціонери силових відомств Росії”.

Епіхін повністю визнав провину і отримав 1 рік і 4 місяці умовно. Свої дії він пояснив тим, що хотів “перевірити пильність спецслужб” і “розворушити місцеве інформаційне болото”.

Антон Епіхін занесений в базу українського сайту “Миротворець”. У розділі “Чистилище” Епіхін названий “співробітником адміністративних структур терористичної організації “ДНР”.

За даними “Миротворця”, Епіхін відправився добровольцем до “ДНР” в жовтні 2014 року. З тих пір він встиг пропрацювати в різних структурах самопроголошеної “республіки”. Зараз, за ​​даними сайту, він працює в центрі управління відновленням “ДНР”. “Через нього намагаються вирішувати питання з РФ місцеві промислові підприємства”, – зазначено на порталі.

На “Миротворці” також є посилання на кілька акаунтів Антона Епіхін в соціальній мережі “ВКонтакте”. В одному з профілів зазначено, що він працює в “Центрі розвитку Донбасу”, який очолює його брат Дмитро. На сайті центру зазначено, що він був створений в 2015 році як добродійна організація. Працює центр в Донецьку.

Як повідомила представник центру, краснодарська організація “Центр розвитку регіону”, яка отримала президентський грант, є “дочкою” “Центру розвитку Донбасу”. Управляє обома організаціями Анастасія Хмельницька, а Епіхіна представниця “Центру розвитку Донбасу” назвала “волонтером” організації.

Представниця центру також розповіла, що вона і Хмельницька готові спілкуватися з приводу проекту, який отримав грант, а деталей біографії свого волонтера Епіхіна вони не знають. Епіхін не відповів на питання видання, надіслані йому в мережі “ВКонтакте”.

Програма “Центру розвитку регіону” включає “комплекс дій”, зокрема “проведення соціологічного дослідження проблематики біженців з регіону, розробка і публікація прикладних рекомендацій і алгоритмів для репатріації, здійснення консультативного та організаційного сприяння щодо їх повернення, включаючи вирішення питань працевлаштування, інші консультаційні послуги “.

Також у Фонді грантів Путіна додали, що з 2014 року території Донбасу покинули і переїхали в РФ понад 660 тисяч осіб.

Раніше віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що з моменту агресії РФ на Донбасі і станом на початок 2017 року 170 тисяч українців отримали громадянство Росії.