Україна має поставити питання обміну політв’язнів в Криму і РФ на російських військових – Полозов

Новини
Ільмі Умеров і адвокат Микола Полозов Фото: Facebook Ayshe Umerova

Українська влада на найвищому рівні повинна поставити питання обміну політв’язнів в окупованому Криму і РФ, в тому числі Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова та Олега Сенцова, на російських військовослужбовців, затриманих в Україні.

Про це заявив адвокат Микола Полозов в ефірі Громадського, передає Центр журналістських розслідувань.

«Усі ми пам’ятаємо, півтора роки тому були обміняні кілька громадян України на російських військовослужбовців. Ми знаємо, що в Україні були затримані співробітники ФСБ, які припливли з Криму на надувному човні, були затримані двоє військових на КПВВ, був затриманий військовослужбовець Агєєв. Чийгоза, Умерова, Сенцова та інших треба міняти на ось цих російських громадян», – сказав Полозов.

Він звернув увагу, що зараз українські політики багато уваги приділяють питанню обміну в рамках Мінських домовленостей, проте все рідше піднімається питання кримських політв’язнів і українців, затриманих безпосередньо в Росії.

«Можливо, українське суспільство натисне на владу для того, щоб вона активніше займалась цим питанням. Необхідний розголошувати і домагатися публічності всіх фактів порушення прав в Криму. Я впевнений, що в української влади є важелі для координації зі світовим співтовариством для подібних дій», – зазначив адвокат.

Полозов також вважає, що російський режим хоче завершити «гучні справи» політв’язнів в Криму зараз, щоб спеціально за півроку до виборів президента РФ «показати, як на півострові все прекрасно».

Йдеться про справи кримського журналіста Миколи Семени і заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

На думку Полозова, в РФ не випадково призначили 18 березня датою проведення виборів президента країни, адже саме в цей день в 2014 році проходив так званий «референдум» в Криму.

«Після виборів я очікую нових репресій і нових справ, які стосуються і кримських татар, які стримано, але не згодні із перебігом речей у Криму», – сказав адвокат.

Як повідомлялось 27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. При цьому прокурор» запросив покарання для Умерова у вигляді 3 років і 6 місяців позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на 3 роки і забороною на три роки займатися публічною і викладацькою діяльністю.

Захист оскаржить рішення «Сімферопольського районного суду», який засудив Ульмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що з огляду на стан здоров’я заступника Ільмі Умерова, рішенням окупаційного російського «суду», Росія і її президент Володимир Путін фактично засудили його до смерті.