У Криму «суд» відмовив активісту Балуху в кваліфікованому медобстеженні

Новини
Володимир Балух біля «Роздольненського районного суду» Фото: RFE/RL

В окупованому Криму «Роздольненський райсуд» відмовив українському активісту Володимиру Балуху, який перебуває знаходиться під домашнім арештом, в клопотанні на отримання лікарняного направлення для кваліфікованого медобстеження в Сімферополі і Феодосії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Крим.Реаліі.

У своєму клопотанні Балух повідомив, що в районній лікарні йому не можуть надати кваліфіковану допомогу. Він скаржиться на гайморит і часті болі в області паху і спини.

«Йому досі не встановлено діагноз і не проведено повне медобстеження. Як мені пояснив мій підзахисний, останній раз, коли він відвідував місцеву лікарню, йому фактично відмовили в медичній допомозі. Ми вважаємо, що потрібно взяти направлення і відправитися в іншу лікарню», – розповіла адвокат активіста Ольга Дінзє.

Адвокат також порадила Балух написати скаргу на ім’я головлікаря районної лікарні із зазначенням причин, по яким йому відмовили в обстеженні.

Наступне засідання у «справі Балуха» призначено на 14 грудня. Суд планує заслухати допит свідків звинувачення. 13 грудня в «Верховному суді Криму» буде розглянуто апеляцію захисту на нинішній запобіжний захід Балуху – домашній арешт – з вимогою замінити його на підписку про невиїзд.

Нагадаємо, 4 серпня 2017 року «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

22 серпня в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця.

2 жовтня «Верховний суд Криму» скасував вирок Володимиру Балуху та відправив його кримінальну справу на новий судовий розгляд в іншому складі суду. При цьому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Балуха залишився чинним.

7 листопада у «Роздольненському райсуді» почався повторний розгляд справи Володимира Балуха, обвинуваченого в незаконному придбанні та зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

29 листопада «Верховний суд Криму» задовольнив апеляційну скаргу сторони захисту Володимира Балуха і скасував рішення «Роздольненського районного суду» півострова про його арешт до 16 січня 2018 року. 1 грудня «Роздольненський районний суд» змінив запобіжний захід Володимиру Балуху з утримання під вартою на домашній арешт строком на 2 місяці. Його відпустили додому прямо із залу «суду».

6 грудня Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Звинувачення висунуто врамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя: раніше по цій справі його звинувачували за ст.318 КК РФ (застосування насильства встосовно представника влади).