В окупований Крим всупереч санкціям поставили генератори німецької МАN – ЗМІ

Новини

Кримський завод «Залив», який через санкції не зміг купити обладнання фінської компанії Wärtsilä, отримав генератори концерну MAN. Німецька компанія заявляє, що нічого не поставляла в окупований Крим, але не виключає перепродажу обладнання.

Про це повідомляє «РБК» з посиланням на джерело, знайоме з документами Мінтрансу РФ, передає Центр журналістських розслідувань.

Устаткування німецької компанії встановили на керченський суднобудівний завод «Залив» для будівництва аварійно-рятувального судна вартістю 2,79 млрд руб. Захоплений завод спочатку планував закупити генератори у Wärtsilä, однак фіни відмовилися від угоди через санкції.

Цю інформацію виданню підтвердив партнер декількох російських суднобудівних компаній. За його словами, обладнання компанії MAN довелося встановлювати на судно саме через відмову фінської компанії.

Німецька компанія MAN заперечує поставки генераторів в Крим, але допускає, що її обладнання перепродали.

«Ми не беремо участі і не брали участь в будь-яких поточних або недавніх проектах з заводом» Залив”», – заявив представник MAN Diesel & Turbo.

Представник німецького концерну також підкреслив, що діючі санкції забороняють поставляти генератори кримським компаніям або використовувати їх в Крим.

У Міністерстві економіки та енергетики Німеччини заявили, що уряд країни не коментує експортні питання приватних компаній. У російському Мінтрансі на запит видання не відреагували.

Відомо, що Мінтранс РФ замовив будівництво аварійно-рятувального судна потужністю 4 МВт ще в 2015 році у єдиного постачальника – заводу, що входить до групи «Ак Барс». За інформацією галузевих видань, це судно будується на керченської верфі «Залив».

Раніше фінська машинобудівна компанія Wärtsilä, яка виробляє машинне та інше обладнання для електростанцій відмовилася постачати обладнання для аварійно-рятувального судна, яке будується на керченському суднобудівному заводі «Залив» в окупованому Криму.

Wärtsilä, фото: Oil and Gas People

Нагадаємо, 21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».

4 серпня Рада ЄС внесла до списку санкції, введених проти Росії, трьох росіян і три російські компанії, відповідальних за незаконну поставку газових турбін Siemens в окупований Крим.

14 грудня 2017 року заступник глави Міненерго РФ Андрій Черезов повідомив журналістам, що дві турбіни на двох споруджуваних ТЕС в Криму вже змонтовані, ще 2 – будуть встановлені до 2018 року. За його словами, обладнання буде обслуговувати компанія «Технопромекспорт».

11 січня 2018 року Арбітражний суд Москви відмовив ТОВ «Сіменс технології газових турбін» – спільному підприємству німецького концерну Siemens і АТ «Силові машини» – в позові до двох структур держконцерну «Ростех» – ВАТ «ВО «Технопромекспорт» і ТОВ «ВО «Технопромекспорт» – про повернення німецьких турбін, незаконно переміщених в окупований Крим в обхід санкцій Євросоюзу.