РФ незаконно видобула із Одеського родовища понад 3,5 млрд кубометрів газу – Нєжнова

Новини
Світлана Нєжнова, голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» Фото: investigator.org.ua

За час анексії Криму Росія видобула із незаконно захопленого Одеського газового родовища в Чорному морі понад 3,5 млрд кубометрів газу. На родовищі незаконно було пробурено 11 свердловин.

Про це повідомила голова правління державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова ефірі Громадського, передає Центр журналістських розслідувань.

«Одеське газове родовище знаходиться в економічній зоні України. Це дуже велике родовище, його запаси сягають близько 21 млрд куб м. газу. Воно було введено в експлуатацію у листопаді 2012 року і Україна мала змогу там видобути лише близько 500 млн куб. м. газу. На даний час ми спостерігаємо, що (Росією – ред.) незаконно вже видобуто (на кримському шельфі – ред.) 7 млрд 200 млн куб. м, з яких майже 52% – це видобуток з Одеського газового родовища», – сказала Нєжнова.

За її словами, за час анексії Криму Росією незаконно було пробурено у родовищі ще 11 свердловин.

СПБУ «Петро Годованець» (перейменована РФ на «Крим-2») на Одеському родовищі, 7 вересня 2017 р. Фото: dpsu.gov.ua

«Видобуток газу на Одеському родовищі триває на даний час. До моменту анексії там було пробурено 7 свердловин, потім – ще 11 свердловин. Одеське родовище наразі використовується по повній. Максимально зараз нелегітимна «влада» Криму через штучно створене підприємство намагається викачати побільше газу звідти», – підкреслила керівник «Чорноморнафтогазу».

На питання, чи планує Росія припинити видобуток газу на Одеському газовому родовищі через розгляд міжнародним трибуналом з морського права арбітражного провадження, ініційованого Україною проти Росії у вересні 2016 року, вона вказала, що відповідної заяви від офіційних органів РФ не надходило, а була лише інформація в російських ЗМІ.

«Росія завжди знала із самого початку анексії (Криму, — ред.), що це економічна зона України. Оскільки наближаються міжнародні суди і відповідно може і буде вживати якісь заходи», – зазначила Нєжнова.

Нагадаємо, під час окупації  Криму Російською Федерацією були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).

14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

17 жовтня 2016 року НАК «Нафтогаз України» і шість дочірніх компаній, включаючи «Чорноморнафтогаз», ініціювали арбітражне провадження проти Росії з вимогою відшкодувати збитки, завданих незаконним захопленням активів в Криму.

20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і шість її дочірніх компаній подали в суд, сформований при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням РФ активів в АР Крим, що на даний момент оцінюються експертами в 5 млрд. дол.