Кримська окупаційна «влада» спробує відсудити в України кошти за енергетичну блокаду півострова

Новини

В окупованому Криму «влада» готує десятки позовів до українських судів з вимогою відшкодувати збиток через енергетичну блокаду півострова, коли в листопаді 2015 року було підірвано чотири лінії електропередач.

Про це повідомляє російське інформагентство «РИА Новости» з посиланням на керівника експертної ради з міжнародно-правових питань при кримському окупаційному «уряді» Олександра Молохова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми готуємо кілька десятків позовів, тому що досить велика кількість людей постраждала в результаті «блекаута». Серед наших потенційних клієнтів, зокрема, молокозавод в Алушті, у якого зіпсувалася продукція через перебої з електрикою. Ми готуємо масштабний юридичний наступ», – заявив Молохов.

Він також зазначив, що позови будуть подаватися протягом року, тому закликав інших постраждалих звертатися до робочої групи.

Олександр Молохов фото: РИА-Новости

«Ми зіткнулися з тим, що багато людей побоюються судитися з Україною. У багатьох там залишилися якісь зв’язки, родичі, тому є побоювання. Ми розуміємо цих людей, але у кого немає таких побоювань, ми закликаємо приєднатися, потім буде пізно», – підкреслив Молохов.

Крім того, представник влади окупованого Криму розповів, що через тиждень буде подана касаційна скарга після того, як господарський суд Києва не став розглядати позов кримського рибокомбінату з вимогою відшкодувати збиток в 53 мільйони рублів, який підприємство понесло через перекриття України Північно-Кримського каналу в 2014 році.

«У нас немає ніяких ілюзій, касація, швидше за все, закінчиться так само, тобто ніхто по суті цей позов в Україні розглядати не збирається, тому далі ми будемо звертатися до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі», – заявив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, 21 листопада 2015 року біля 23.30 годин (00.30 22 листопада по Криму) в селі Чаплинка були повторно підірвані раніше пошкоджені опори ліній електропередач, за якими електроенергія надходить з материкової України на територію окупованого Криму. Крим був повністю знеструмлений. На півострові введений режим надзвичайної ситуації.

Президент Росії Володимир Путін запустив першу нитку енергомосту Кубань – Крим 2 грудня 2015 року. Всі чотири гілки енергомосту почали працювати навесні 2016 року.

Всього в рамках реалізації проекту енергомосту побудували дві нові підстанції, модернізували і реконструювали п’ять діючих підстанцій, звели понад 800 км ліній електропередач класом напруги 220-500 кВ, проклали по дну Керченської протоки чотири ланцюги з кабельних ліній загальною протяжністю 230 км.

Монтаж та установлення підводного кабелю для енергомосту здійснювала китайська компанія «Цзянсу Хентун Пауер Систем». Його укладання здійснювало китайське судно-кабелеукладач JIAN JI 3001.

26 жовтня 2016 року, президент РФ Володимир Путін, виступаючи на форумі ОНФ в Криму, визнав, що прокладений з Краснодарського краю по дну Керченської протоки енергоміст не в змозі забезпечити в повному обсязі електрикою анексуваний півострів. Для стабільного енергопостачання Криму необхідно прокласти з Росії магістральний газопровід і побудувати електростанції.

Детальніше про те, як впливають санкції на енергозабезпечення окупованого Криму читайте в циклі матеріалів Центру журналістських розслідувань в спецпроекту «Бізнес на два фронти і в обхід санкцій» про вплив західних і українських санкцій на галузі економіки окупованих Криму і Севастополя і діяльність окремих знакових для півострова підприємств.