У феодосійському «суді» у справі Сулеймана Кадирова «прокурор» запросив три роки позбавлення волі умовно

Новини

На засіданні «Феодосійського міського суду» «прокурор» запросив три роки умовно і заборона займатися публічною діяльністю кримськотатарському активісту Сулейману Кадирову, обвинуваченому «в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії».

Про це повідомив російський журналіст Антон Наумлюк, передає Центр журналістських розслідувань.

Перед початком дебатів «суддя» Анастасія Шаповал долучила до матеріалів справи всі представлені стороною захисту резолюції Радбезу ООН і органів Євросоюзу, що підтверджують українську приналежність Криму і оцінюють дії Росії навесні 2014 роки як незаконну анексію Криму, пише Крим.Реаліі.

До матеріалів справи було долучено Будапештський меморандум, про гарантії територіальної цілісності України, а також договір України і Росії про кордони, згідно з яким межа проходить по Керченській протоці.

При цьому «суддя» не стала долучати до матеріалів справи повідомлення ЗМІ із заявами кандидата в президенти Ксенії Собчак про приналежність Криму.

Як повідомлялося, 5 жовтня 2016 року в Криму в Феодосії службовці ФСБ провели обшук у будинку Сулеймана Кадирова. За постановою «судді» Родіонова, російські силовики підозрюють кримськотатарського активіста у закликах до невизнання кордонів Росії і підтримки громадського об’єднання «Аскер», які прозвучали в ефірі телеканалу ATR.

11 жовтня 2016 року стосовно Сулеймана Кадирова ФСБ порушила кримінальну справу за підозрою в «сепаратизмі» за ч.2 ст.280.1 КК РФ.

На початку квітня 2017 року Федеральна служба з фінансового моніторингу Росії (Росфінмоніторинг) внесла Сулеймана Кадирова до переліку екстремістів і терористів РФ, його рахунок в банку був заблокований, в результаті чого він втратив можливість отримувати пенсію, яка є його єдиним засобом до існування.

18 жовтня 2017 року ФСБ висунула обвинувальний висновок Сулейману Кадирову, якого звинувачують в «публічних закликах до порушення цілісності РФ» за ч.2 ст.280.1 КК РФ за пост в соцмережі «Крим – це Україна» і коментарі в ефірі кримськотатарського телеканалу ATR.