РФ не направила в ЄСПЛ документи по справі Сенцова

Новини

Міністерство юстиції РФ запропонувало Європейського суду з прав людини відкласти обмін документами за скаргою незаконно засудженого українського режисера Олега Сенцова до закінчення судового розгляду про анексію Криму.

Як пише російський «Інтерфакс», відповідні документи влади РФ направили в Європейський суд з прав людини 16 січня, передає Центр журналістських розслідувань.

«У зв’язку з повідомленням Європейським судом з прав людини про зупинення провадження за скаргою «Сенцов проти Росії» до завершення розгляду по справі «Україна проти Росії (Крим)», влада Росії направили позицію про недоцільність обміну процесуальними документами по прийнятності та суті справи до винесення рішення щодо прийнятності зазначеної міждержавної скарги, з огляду на, що висновки ЄСПЛ в цьому рішенні можуть істотно вплинути на зміст правових позицій сторін за індивідуальною скаргою», – цитує видання відповідь російського Мін’юсту на запит «Інтерфаксу».

Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ українського режисера, кримчанина Олега Сенцова у жовтні.

У поданій до ЄСПЛ скарзі Сенцов стверджує, що стосовно нього російською владою мало місце порушення статті 3 (заборона тортур), статті 5 (право на свободу і безпеку) Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Як повідомлялось, 14 серпня Олег Сенцов під час зустрічі в колонії з російською правозахисницею Зоєю Свєтовою назвав свій стан «предкритичним».

15 серпня експерти ООН закликали Росію негайно і без будь-яких умов звільнити Олега Сенцова. Вони підкреслили, що життя українського режисера в небезпеці і зажадали надати йому медичну допомогу.

21 серпня вимоги звільнити Сенцова в черговий раз озвучили США і Євросоюз. Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутереш стурбований станом здоров’я незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ відмовила Людмилі Сенцової, матері Олега Сенцова, в прийнятті до розгляду клопотання про помилування її сина.

18 версня Комісар ЄС з питань юстиції Вєра Юрова звернулася до міністра юстиції РФ Олександра Коновалова з закликом негайно звільнити українського режисера Олега Сенцова.

28 вересня Олега Сенцова вивозили з колонії в Лабитнангі в міську лікарню для «обстеження», за результатами якого йому «проведена корекція лікування». Управління ФСВП РФ по Ямало-Ненецькому автономному округу опублікувало фотографію Сенцова під час обстеження. Українець на ній виглядає дуже худим і виснаженим.

Адвокат Дмитро Дінзє повідомив, що Олег Сенцов страждає серцевою недостатністю і ревматизмом.