У Києві пройшла акція на підтримку Володимира Балуха і Романа Сущенка

Новини
Фото: Facebook Crimean Human Rights Group

У Києві на Майдані Незалежності в п’ятницю пройшла акція на підтримку українських політв’язнів Володимира Балуха і Романа Сущенка, які 8 лютого відзначають День народження.

Її організувала «Кримська правозахисна група» передає Центр журналістських розслідувань.

«На акції всі бажаючі могли написати листівку з привітаннями до наших політв’язнів. Кримська правозахисна група дякує всім, хто приєднався до цього заходу», – розповіли правозахисники.

«Сьогодні День народження Володимира Балуха та Романа Сущенка, які зараз у російському полоні борються за Україну. І сьогодні ми будем їх вітати. Ми збираємо листівки, щоб передати нашим політв’язням. І кожен бажаючий може написати свої привітання. Ми зробимо все, щоб вони могли отримати ці листівки і прочитати всі ваші побажання», – сказала на акції керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Фото: Facebook Crimean Human Rights Group

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз розповів про боротьбу Володимира Балуха, яку він продовжує вести і зараз.

«Я згадав, як з Володимиром Балухом познайомився у в’язниці, коли він сказав, що піде до кінця у своїй боротьбі проти окупаційного режиму. Він регулярно з в’язниці показує свою позицію і боротьбу. За що звичайно режим йому мстився і буде мститися. Його намагалися зламати. Один з таких епізодів був, коли наглядачі у в’язниці зажадали від нього встати на коліна. Він відмовився і його побили. Він тримав більше 200 днів голодування. Зараз Володимир знаходиться в колонії, яка загального режиму, але по факту там особливий порядок утримання. Але він продовжує боротися і це підтверджує те, що йому не змінили запобіжний захід на дострокове звільнення. Тому що не просив. Він просити відмовився, навіть на цей суд не вийшов», – сказав Чийгоз.

Фото: Facebook Crimean Human Rights Group

Донька Романа Сущенка Юлія подякувала всім, хто прийшов підтримати політв’язнів Кремля.

Фото: Facebook Crimean Human Rights Group

«Хочеться нагадати сьогодні і про Романа Сущенка, якого затримали у Москві, куди він прибув по справах. Для всіх нас це був шок, коли його позбавили волі. Репутація в нього – бездоганна. Він багато років працював у Франції журналістом. І тому причина його затримання взагалі незрозуміла. Ми намагаємося боротися за його визволення. Сьогодні батько святкує ювілей – йому виповнилося 50 років. Це вже третій день народження, який він проведе в ув’язненні. Хочеться в цей день буде з ним. Але на жаль це не так. Сьогодні його має відвідати його захисник. І сподіваємося що він отримає наші привітання, для нього це надзвичайно важливо. Тому хочу закликати всіх підписати листівки для нього, щоб він відчув нашу солідарність і нашу підтримку. Це допомагає йому рухатися вперед не опускати руки і розуміти, що з ним вся Україна», – розповіла донька політвязня.

8 лютого незаконно засудженому в окупованому Криму українському активісту Володимиру Балух виповнюється 48 років, а незаконно засудженому в РФ нібито за «шпигунство» українському журналісту Роману Сущенко – 50 років.

Нагадаємо:

  • 30 вересня 2016 року в Москві був затриманий кореспондент Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко. У ФСБ Росії заявили, що затримали журналиста за звинуваченням у шпигунстві і назвали його «співробітником Головного управління розвідки Міноборони України».
  • 4 червня 2018 року Московський міський суд визнав винним в «шпигунстві» Романа Сущенко і призначив покарання у вигляді 12 років колонії суворого режиму. 5 червня адвокати журналіста подали апеляцію на вирок. 12 вересня Верховний суд РФ визнав законним вирок Мосміськсуду Роману Сущенко. На початку листопада стало відомо, що Романа Сущенко етапували до виправної колонії №11 у м.Кірово-Чепецьк, с.Утробіно у Кіровській області.
  • 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів». 14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.
  • 5 липня в Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ» до 3 років колонії загального режиму. За сукупністю з попередньою справою про «зберігання боєприпасів» активіста засудили до 5 років в колонії загального режиму і штрафу 10 тис рублів.
  • 3 жовтня «Верховний суд Криму», розглянувши апеляційну скаргу захисту Володимира Балуха на вирок «Роздольненського районного суду» від 5 липня, скоротив йому термін позбавлення волі з 5 років до 4 років 11 місяців. 18 жовтня Володимира Балуха етапували до виправної колонії №2 Керчі.
  • 25 січня 2019 року в Криму «Керченський міський суд» не задовольнив клопотання захисту про умовно-дострокове звільнення (УДЗ) Володимира Балуха.