Росіянин втік з-під домашнього арешту в Україну заради політичного притулку

Новини
Сергій Гаврилов Фото: Михаил Почуев / ТАСС

Громадянином РФ, який попросив про політичний притулок в українських прикордонників на КПВВ «Синьківка», може виявитися Сергій Гаврилов, якого російські силовики переслідують за участь в «екстремістській організації», повідомляють російські джерела.

Про це пише Центр журналістських розслідувань.

Сергій Гаврилов (26 років), якого російські силовики звинувачують в організації та участі в екстремістській організації «Нова Велич», що нібито готувала державний переворот, залишив РФ і знаходиться на території України – про це повідомила координаторка юридичної служби російського правозахисного медіа «ОВД-Інфо» Алла Фролова. 

Раніше про те, що Гаврилов попросив про політичний притулок в Україні, повідомили офіційні російські ЗМІ з посиланням на джерело в силових структурах.

«Сергій Гаврилов перед черговим засіданням в Люблінському районному суді покинув територію РФ і попросив політичного притулку у влади України», – наводить слова джерела ТАСС.

22 жовтня 2019 року Державна прикордонна служба повідомила про про 26-річного росіянина, який прибув до України з території Білорусі та попросив про політичний притулок.

«Учора у пункт пропуску «Сеньківка», що у Чернігівській області, на вхід в Україну прибув 26-річний громадянин Росії. Під час проходження іноземцем прикордонного контролю він звернувся до співробітників Державної прикордонної служби України з проханням про надання йому політичного притулку в Україні. У ході бесіди росіянин повідомив, що в РФ він переслідується за участь у акціях протесту проти діючої влади», – йдеться у повідомленні.

ДПСУ не назвала імені росіянина та повідомила, що його направлено до органів Державної міграційної служби України.

Російське слідство стверджує, що «Нова велич» – це екстремістське співтовариство, учасники якого готували державний переворот. Захист вважає, що створення організації «Нова Велич» і кримінальна справа проти людей, яких називають її учасниками, є провокацією силовиків РФ.

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2019 року двоє російських правоохоронців попросили політичного притулку в Україні, через сфабриковану проти них у Російській Федерації кримінальну справу.
  • Кримчани, засуджені «судами» окупованого Криму за «екстремізм» в соцмережах, зможуть вимагати перегляду своїх справ після підписання президентом РФ закону про часткову декриміналізацію ст.282 КК РФ про порушення ненависті або ворожнечі, яка тепер передбачає адміністративне, а не кримінальне покарання, вважає юрист Олександр Сєдов.
  • Незаконно засуджені в окупованому Криму у «справі диверсантів» севастопольці Володимир Дудка та Олексій Бессарабов знаходяться в московському СІЗО «Матросская тишина», куди їх етапували з Сімферополя для розгляду апеляції на вирок, повідомив 10 жовтня Ілля Дудка, син Володимира Дудки.
  • Громадянин України Володимир Присич, якого в 2016 році затримала в окупованому Криму ФСБ РФ і в ЗМІ назвала «шпигуном української розвідки», звільнений з російської колонії і  15 серпня 2019 року доставлений в Україну.