Свідок у суді у справі MH17: поруч з «Буком» були співробітники ФСБ

Новини
Суд у справі про катастрофу «Боїнга» рейсу MH17 Фото: Twitter CourtMH17

Міжнародна слідча група (JIT) з розслідування катастрофи літака Малайзійських авіаліній в небі над Донбасом отримала свідчення про те, що поруч з ракетною установкою «Бук», з якої 17 липня 2014 року було збито літак, знаходилися співробітники російських спецслужб, імовірно ФСБ.

Про це було оголошено на засіданні окружного суду Гааги у справі про катастрофу «Боїнга», який проходить в Нідерландах. 10 березня в суді виступили представники прокуратури, повідомляє Радио Свобода.

Свідок, на якого посилається сторона обвинувачення, засекречений під кодовим позначенням М58. Стверджується, що це колишній боєць загонів так званої «ДНР». Він також стверджує, що екіпаж «Бука» говорив «з російським акцентом» – ймовірно, мається на увазі, що мова не йшла про уродженців України. Свідок заявляє, що присутні на місці запуску ракети «були задоволені, коли їм сказали, що збитий військовий транспортний літак. Однак, коли перші люди повернулися з місця аварії, виявилося, що це цивільний борт».

Обвинувачення також заявило, що у нього є свідки, які безпосередньо бачили запуск ракети з «Бука».

Прокурори пояснюють, що багато свідків засекречені для того, щоб убезпечити їх від можливого переслідування з боку підтримуваних Росією сепаратистів. Прокурор Тейс Бергер також назвав «реальним сценарієм» ситуацію, за якої Росія може використовувати свої спецслужби, щоб встановити особи цих свідків.

Адвокати одного з обвинувачених, Олега Пулатова, клопочуть про розсекречення свідків.

В кінці дня окружний суд Гааги оголосив, що слухання у справі продовжаться 23 березня о 10:00.

Як повідомлялось, 9 березня у Гаазі (Нідерланди) почалися відкриті судові слухання у справі про збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року. У справі проходять четверо обвинувачених – троє громадян Росії і громадянин України: колишній полковник ФСБ РФ Ігор Гіркин (Стрєлков), на момент катастрофи «Боїнга» він обіймав посаду голови «збройних сил» так званої «ДНР»; колишній підполковник російських ВДВ Олег Пулатов (позивні «Гюрза» і «Халіф»), в момент катастрофи він був командиром 2-го відділу «ГРУ ДНР», його слідство вважає причетним до охорони установки «Бук» на території, підконтрольній сепаратистам; росіянин Сергій Дубинський (Хмурий), в липні 2014 року він очолював «ГРУ ДНР», повністю або частково підконтрольне російському ГРУ; за даними Bellingcat, вранці 18 липня 2014 року, тобто на наступний день після падіння літака, він розмовляв з Гіркиним (Стрєлковимі) – вони обговорювали евакуацію ракетної установки «Бук», з якої був збитий «Боїнг», назад до Росії; громадянин України Леонід Харченко (Крот), 23 липня 2014 року він також розмовляв по телефону зі Стрєілковим і запитував артилерійські удари по позиціях українських військ.

Їм висунуті попередні обвинувачення в убивстві 298 людей і в спричиненні катастрофи літака, що призвела до загибелі всіх на борту.

Нагадаємо: 

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • СБУ встановила понад 150 причетних до транспортування комплексу «Бук» у катастрофі Boeing 777 рейсу MH17.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.