У Гаазі суд у справі MH17 відклав засідання на червень

Новини
Суд у справі про катастрофу «Боїнга» рейсу MH17 Фото: Twitter CourtMH17

Окружний суд Гааги на черговому підготовчому засіданні у справі про збитий в липні 2014 року в небі над Донбасом «Боїнг» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 переніс розгляд більшості клопотань прокуратури на 8 червня.

Засідання суду після двотижневої перерви 23 березня відбулося в закритому форматі через заходи протидії поширенню коронавірусу, повідомляє видання «Грати».

У суді були присутні лише судді, прокурорка Деді Вуй-а-Цой і один з представників потерпілих. Адвокати Олега Пулатова – єдиного з чотирьох обвинувачених, який побажав брати участь в процесі – не з’явилися на засідання.

Проте головуючий суддя Хендрік Стейнгаюс підкреслив їх право на ознайомлення з матеріалами справи, що нараховує понад 36 тисяч сторінок. Суд не став виносити рішення за клопотанням прокуратури, заявленому на слуханнях два тижні тому: обвинувачення просило встановити для захисту Пулатова конкретні терміни, за які вони повинні встигнути прокоментувати позицію свого клієнта про явку в суд для допиту.

Суддя Стейнгаюс не оприлюднив рішення про переведення матеріалів справи російською мовою, як того просив захист Пулатова – це рішення прийме в найближчі місяці слідчий суддя.

Суд Гааги повернеться до розгляду процесуальних моментів 9 червня. До цього часу зі справою повинні встигнути ознайомитися не тільки захисники Пулатова, але і група адвокатів родичів жертв катастрофи. Їм суддя Стейнгаюс надав обмежений доступ – група адвокатів отримає зведені звіти, засновані на матеріалах розслідування, без права копіювати їх або виносити за межі офісу. Такі заходи прийняті судом на прохання прокуратури, яка побоюється витоку інформації до її розкриття в суді. З матеріалів справи також повинні бути видалені будь-які деталі, що дозволяють ідентифікувати свідків.

Як повідомлялось, 9 березня у Гаазі (Нідерланди) почалися відкриті судові слухання у справі про збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року. У справі проходять четверо обвинувачених – троє громадян Росії і громадянин України: колишній полковник ФСБ РФ Ігор Гіркин (Стрєлков), на момент катастрофи «Боїнга» він обіймав посаду голови «збройних сил» так званої «ДНР»; колишній підполковник російських ВДВ Олег Пулатов (позивні «Гюрза» і «Халіф»), в момент катастрофи він був командиром 2-го відділу «ГРУ ДНР», його слідство вважає причетним до охорони установки «Бук» на території, підконтрольній сепаратистам; росіянин Сергій Дубинський (Хмурий), в липні 2014 року він очолював «ГРУ ДНР», повністю або частково підконтрольне російському ГРУ; за даними Bellingcat, вранці 18 липня 2014 року, тобто на наступний день після падіння літака, він розмовляв з Гіркиним (Стрєлковимі) – вони обговорювали евакуацію ракетної установки «Бук», з якої був збитий «Боїнг», назад до Росії; громадянин України Леонід Харченко (Крот), 23 липня 2014 року він також розмовляв по телефону зі Стрєілковим і запитував артилерійські удари по позиціях українських військ.

Їм висунуті попередні обвинувачення в убивстві 298 людей і в спричиненні катастрофи літака, що призвела до загибелі всіх на борту.

Нагадаємо: 

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • СБУ встановила понад 150 причетних до транспортування комплексу «Бук» у катастрофі Boeing 777 рейсу MH17.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.