Поновлення поставок води в окупований Крим може бути приводом для розширення агресії РФ – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

Питання подачі води в окупований Крим для президента РФ Володимира Путіна може бути не стільки причиною для розширення агресії, скільки приводом.

Про це в інтерв’ю «Громадському радіо» заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

За його словами, різке падіння цін на нафту, наслідки коронавірусної інфекції призвели до падіння дуже помітного рейтингу президента Росії Володимира Путіна, і він зараз робить такі дії, щоб знову продемонструвати російському суспільству нібито свої можливості, що вони ніяк не змінились, як було у 2014 році, коли Росія захопила Крим.

«Нестача води в окупованому Криму є відносною, але дійсно у Криму не вистачає води, потрібної для рекреаційної сфери для підпансіонатів, санаторіїв. Не вистачає води для будівництва житла для колонізації Криму громадянами Росії, не вистачає для військових об’єктів і оце питання води для Путіна ще може бути не скільки причиною для розширення агресії, а скільки приводом. Це привід для того, щоб підняти свій рейтинг, продемонструвати світові, що він спроможний на рішучі дії, «забезпечити» водою Крим і треба показати гуманітарні аспекти, мовляв я не хотів би брати під контроль додаткову територію України, але в мене немає іншого виходу, оскільки вони залишили без води громадян Криму. Він буде намагатись так стверджувати, і тому треба бути уважними до дій Путіна, особливо після 1 липня», – сказав Чубаров.

Також голові Меджлісу здається не випадковим те, що протягом двох місяців в Україні відбулось тестування гілок влади і політиків питанням щодо забезпечення окупованого Криму дніпровською водою.

«Абсолютно переважна кількість кримських татар за умови окупації Росії і контролю Криму Росією вважає, що у кримських татар просто немає майбутнього. Це не пафосні слова, просто історія за останні 235 років нам надає багато трагічних прикладів для такого висновку і більшість кримських татар чекають на відновлення суверенітету України над Кримом, і вони розуміють, що якщо відбудеться відновлення водопостачання – то це буде говорити про відмову України від Криму, і тому тут позиція кримських татар вона є майже одностайною», – додав Чубаров.

Як повідомлялось, президент американського фонду «Джеймстаун» Глен Говард під час онлайн-конференції заявив, що Україні слід готуватись до того, що посушливе літо в окупованому Криму може спонукати Росію перейти до активних дій в Херсонській області, щоб отримати контроль над перекритим Північно-Кримським каналом, який до окупації забезпечував 85% водопостачання півострова. Він також порадив ЗС України використовувати військовий полігон біля Херсону, щоб відпрацьовувати реагування на операції насильницького вторгнення.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує. У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».