Із Єдиного державного реєстру судових рішень зникають документи резонансних справ — дослідження ЦЖР

Новини
Фото: investigator.org.ua

Центр журналістських розслідувань виявив, що із Єдиного державного реєстру судових рішень зникли документи у низці резонансних кримінальних проваджень, таких як нападу на Катерину Гандзюк, справах щодо «суддів Майдану» та обвинувачення у приховуванні злочину Ігорем Павловським.

Покровський районний суд Дніпропетровської області 6 червня 2019 року різними термінами ув’язнення покарав п’ятьох обвинувачених у нападі на Катерину Гандзюк. Від моменту винесення вироку суддею Оленою Чорною минуло більше року, однак у Єдиному державному реєстрі судових рішень документ досі не опублікований. Більше того, в реєстрі відсутні будь-які судові документи у цій справі до моменту винесення вироку.

У відповіді на запит ЦЖР голова Покровського райсуду Оксана Пустовар повідомила, що у справі так званої «групи Торбіна» було винесено 4 ухвали та один вирок і усі ці документи суд вносив до реєстру.

Також у провадженні за обвинуваченням Ігоря Павловського у приховуванні злочину, скоєного «групою Сергія Торбіна», що слухається у Приморському районному суді Одеси, не опубліковано жодної ухвали. Протягом року суд 14 разів переносив засідання, в основному, через неявку обвинуваченого та його захисників.

Голова Приморського райсуду Сергій Кічмаренко, відповідаючи на запит ЦЖР, повідомив, що до реєстру були внесені п’ять ухвал.

Адвокат Віктора Гандзюка Ольга Веретільник стверджує, що процесуальні документи в реєстрі були, але зникли.

Адвокат Ольга Веретільник Фото: investigator.org.ua

«Ми відслідковували судову справу за обвинуваченням Ігоря Павловського, хотіли знати, по-перше, на коли призначене судове засідання, до якого суду направлено. Планомірно моніторили сайт «Судова влада» і Єдиний державний реєстр судових рішень. І так, ми там знаходили ухвали і про зміну підсудності, і ухвалу про відкриття провадження Приморським судом», — говорить Ольга Веретільник.

Адвокат одеського активіста Сергія Стерненка Віталій Титич спостеріг, що з судового реєстру масово зникають документи у справах «суддів Майдану». Наприклад, наразі в судовому реєстрі відсутні ухвали, в яких містилися покази Ірини Мамонтової, яка заявляла про тиск на суддів з боку адміністрації президента Януковича під час Революції Гідності.

Адвокат Віталій Титич Фото: investigator.org.ua

«Ці її свідчення містилися в ухвалах. Всіх цих ухвал зараз немає в реєстрі. Вони були, більше того, ми ними оперували, коли Громадська рада доброчесності розглядала кейси цих суддів, коли вони проходили кваліфікаційне оцінювання або намагалися пройти на якісь конкурси», — розповів Віталій Титич.

Керівник державного підприємства «Інформаційні судові системи» Олег Тертичний відмовився від інтерв’ю Центру журналістських розслідувань. Також у підприємстві не надали відповідей по суті питань інформаційного запиту ЦЖР щодо зникнення із ЄДРСР документів у резонансних справах.

19.06.2020 №2765_8_14-10-20

 

Детально про зникнення судових документів у резонансних справах дивіться у програмі «Питання національної безпеки» від 23 червня 2020 (ефір ТРК «Чорноморська», 20:00) на каналі ЦЖР в YouTube та сайті Центру журналістських розслідувань.