Україна звернеться до Міжнародного трибуналу через запуск руху вантажних потягів Керченським мостом – Джапарова

Новини
мост
Керченський міст Фото: most.life

Через запуск Росією вантажного залізничного сполучення Керченським мостом Україна проситиме Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН з морського права, який веде велику справу проти РФ щодо порушення Конвенції ООН з морського права, розглянути й питання законності будівництва і функціонування мосту.

Про це в коментарі агентству Укрінформ заявила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

За її словами, запуск 30 червня російською окупаційною адміністрацією вантажного залізничного сполучення через так званий «кримський міст» є протиправним, власне, як і сам міст є незаконною спорудою. «Його було побудовано всупереч Конвенції ООН з морського права 1982 року. Не було отримано згоди України як прибережної держави на його будівництво. Відсутні екологічні оцінки його будівництва», – підкреслила Джапарова.

«Відкриття залізничного сполучення через Керченський міст – черговий факт порушення Росією міжнародного права та законодавства України. Будемо просити Арбітражний трибунал, який розглядає нашу велику справу проти Російської Федерації щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права, розглянути також питання законності будівництва і продовження робіт щодо функціонування цього мосту. На нашу думку, ці дії лише загострюють спір, про що буде поінформовано трибунал», – наголосила вона.

Перша заступниця глави МЗС України підкреслила, що на всіх етапах протиправного будівництва Росією мосту українська сторона забезпечувала належне реагування. Зокрема, йдеться про направлення російській стороні нот протесту, поширення відповідних санкцій на юридичних та фізичних осіб, причетних до будівництва.

Як зазначила Джапарова, свою санкційну політику Україна координувала з міжнародними партнерами. Як результат, у липні 2019 року Рада ЄС запровадила санкції проти шести російських компаній, які брали участь у будівництві Керченського мосту. Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів (OFAC) США у серпні 2019 року також оновило списки фізичних та юридичних осіб, яким забороняється відвідувати Сполучені Штати та вести бізнес з американськими компаніями чи громадянами. Обмежувальні заходи також передбачають недопущення спроб ухилення від перебування у санкційному режимі. У серпні 2019 санкції щодо шести компаній, причетних до будівництва Керченського мосту, запровадив уряд Великої Британії.

Як повідомлялось, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці. 22 травня 2017 рік трибунал ООН з морського права затвердив графік розгляду позову України до РФ за порушення нею положень Конвенції ООН з морського права.

Нагадаємо:

  • Міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга. 1 вересня 2016 року Мінфін США розширив санкції проти фізичних та юридичних осіб за причетність до окупації українських територій і діяльність в анексірованном Криму. До списку включені підприємства і компанії, які беруть участь в будівництві Керченського мосту в порушення міжнародного морського права.
  • 15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.
  • 31 липня 2018 року ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту.
  • 23 грудня 2019 року Володимир Путін відкрив пасажирський залізничний рух Керченським мостом.
  • 30 червня 2020 року було відкрито рух вантажних поїздів Керченським мостому, що з’єднує окупований Крим з Краснодарським краєм Росії.