Прокуратура АРК пред’явила позови про стягнення з п’яти авіакомпаній заборгованості на 4,8 млн грн

Новини
Один з арештованих літаків Airbus А319 авіакомпанії «Сибирь», (VP-BHF) Фото: Wikipedia, Björn Strey

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя пред’явила позови в інтересах держави до 5 іноземних авіакомпанії про стягнення заборгованості за надані аеронавігаційні послуги в повітряному просторі України.

Як повідомляє прес-служба відомства, в ході досудового розслідування прокуратура автономії встановила, що у 5 іноземних авіакомпаній виникла заборгованість перед Державним підприємством обслуговування повітряного руху України за надані аеронавігаційні послуги в повітряному просторі України, в тому числі в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, на загальну суму 4 855 795 гривень.

Відзначається, що пред’явлення зазначених позовів обумовлено необхідністю забезпечити стабільність функціонування об’єкта державної власності, що має стратегічне значення для економіки і безпеки України, необхідність виконання взятих державою на себе зобов’язань по Конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року, щодо належного здійснення аеронавігаційного обслуговування повітряних суден і забезпечення безпеки повітряного простору.

Як повідомляв ЦЖР, прокуратура АРК 9 вересня 2020 року заявила, що слідством встановлено близько 40 російських авіакомпаній, які обслуговують пасажирські рейси з РФ на окупований півострів. Після окупації Криму Росією у 2014 році Україна оголосила свої аеропорти та повітряний простір над півостровом закритими. Відтоді в Міжнародний аеропорт «Сімферополь» імені Амет-Хана Султана, як в аеропорт «Бельбек» поблизу Севастополя літають борти виключно російських авіакомпаній.

Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму і виїзду з неї є кримінальним злочином, режим закритих аеропортів передбачений і західними санкціями.

Бюро судової інформації (спецпроект Центру журналістських розслідувань) завдяки документам, опублікованим в Єдиному державному реєстрі судових рішень, з’ясувало про які саме авіакомпанії і літаки йдеться та інші подробиці розслідування кримінального провадження.

Нагадаємо:

  • Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.
  • 25 листопада 2015 року Кабінет міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. З 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.