Режим санкцій в Україні є неповноцінним – Михайло Гончар

Новини
Михайло Гончар, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Фото: investigator.org.ua

Санкції мають запроваджуватися не лише з питань економічної доцільності – вони вирішують питання безпеки, вважає Михайло Гончар, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт у галузі енергетики.

Про це йдеться у дослідженні Центру журналістських розслідувань “Як працюють «кримські санкції». Енергетичний сектор”.

Ефективність українського санкційного режиму має відповідати європейському рівню, вважає Михайло Гончар. 

“В нас є національний санкційний режим, але хто його мониторить і хто є каральною рукою у випадку його порушення? Ми бачимо, що в апараті РНБО періодично готуються якісь оновлення до списку підсанкційних суб’єктів, але фактично це санкційний недоржим. І це стосується не тільки енергосектору. Передусім потрібна ефективна робота тієї ж СБУ, щоб виявляти, коли підсанкційний суб’єкт веде свою діяльність на нашій території та одночасно під якоюсь фірмою-прокладкою – на території, щодо якої діють санкції. Власне, це вже виглядає як насмішка над санкційними режимами з боку ЄС”, – каже експерт. 

На його думку, це питання не лише економіки, а й безпеки. 

“США блокують будівництво  «Північного потоку-2» не тільки через власний комерційний інтерес. Коли німці спробували у серпні 2020 року американців підкупити, запропонувавши будівництво двох терміналів для американського скрапленого газу, в США відповіли: «Питання не в комерції. Комерційні питання регулює ринок. Питання у безпеці. Ми вважаємо цей проєкт «Північний потік-2», який ви підтримуєте, не виключно комерційним чи економічним, як ви разом з росіянами нам розповідаєте, це проєкт, який підриває безпеку Європи», – каже Михайло Гончар. 

Докладніше про це читайте в дослідженні «Як працюють «кримські санкції». Енергетичний сектор», підготовленому в рамках спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через окупацію і спробу анексії Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 25 лютого 2020 року президент Сполучених Штатів Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених США в 2014 році проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.
  • 18 червня 2020 року Рада Європейського Союзу продовжила до 23 червня 2021 року кримські санкції.