Суд у Києві дозволив затримати російського віце-адмірала у справі моряків ВМСУ, захоплених біля Керченської протоки

Новини

До захоплення 3 захоплених російським військовими в ході атаки кораблів ВМСУ з 24 членами екіпажу 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки  причетний заступник глави Прикордонної служби ФСБ РФ – керівник берегової охорони Геннадій Медведєв. СБУ заочно вже повідомила йому про підозру, а Шевченківський районний суд Києва дозволив затримати російського віце-адмірала. Також Служба безпеки України оголосила Медведєва в міжнародний розшук.

Про це повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на рішення суду.

Російському віце-адміралу ще 27 листопада 2018 року СБУ заочно повідомила про підозру. Документ поштою надіслали в ФСБ Росії.

На затримання підозрюваного в кінці листопада 2020 року правоохоронці отримали дозвіл суду. Рішення судді оскарженню не підлягає.

У Росії не закрита кримінальна справа у відношенні українських моряків, захоплених російським військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки. До прийняття підсумкового рішення Міжнародним трибуналом ООН з морського права будь-яких змін в статусі цієї справи очікувати не варто.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 16 квітня 2019 року Україна подала до Міжнародного трибуналу з морського права позов до РФ через захоплення російськими військовими трьох кораблів та 24-х моряків ВМСУ, а також попросив трибунал вжити тимчасові заходи стосовно Росії для негайного звільнення українських військових.
  • 25 травня  2019 року Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • 18 листопада 2019 року Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».