Правозахисниця розповіла про виплату боргів по пенсіях переселенцям: заборгованість перевищила мільярд гривень

Новини
Фото: investigator.org.ua

В Україні сформувалася заборгованість по пенсіях переселенців, яким зупинили виплати, і за судовими рішеннями, прийнятим на користь пенсіонерів-внутрішньо переміщених осіб. Сума заборгованості вже перевищила мільярд гривень.

Про це розповіла правовий аналітик Благодійного фонду «Право на захист» Еліна Шишкіна, передає сайт «Новости Донбасса».

Вона зазначила, що деякі пенсіонери-ВПЛ подавали в суд на державу Україна, щоб їм була виплачена заборгованість по пенсіях. Багато з цих судових рішень були прийняті на користь позивачів, але вони не були виконані. Проблема полягає в тому, що щорічно в держбюджет закладається мінімальна сума на гарантування судових рішень, відповідачем у яких є Україна.

«У цьому році взагалі трапилася парадоксальна ситуація. Після прийняття бюджету на 2021 рік у першому читанні фінансування цієї бюджетної програми було повністю знято. Але вже в другому читанні 200 тисяч гривень були повернуті. Тобто на сьогоднішній день є певна сума, закладена в бюджет, але 200 тисяч гривень – це дуже невелика сума. Йдеться про всі судові рішення, за якими відповідачем була держава Україна і які воно програло. І це стосується не тільки пенсій», – пояснила Шишкіна.

Вона підкреслила, що на сьогодні заборгованість, нарахована на виконання судових рішень у справах на підставі позовів пенсіонерів-переселенців, з 2018 року становить уже понад один мільярд гривень.

«Тобто якщо навіть 200 тисяч гривень були передбачені на виконання судових рішень, ми бачимо, що це абсолютно не вирішує проблему. Держава не може виконати свої зобов’язання і виплатити належну людям пенсію за судовими рішеннями», – констатувала правозахисниця.

Вона додала, що при реформуванні пенсійної системи даний аспект також було б бажано врахувати.

«Можливо, він безпосередньо не стосується суті пенсійної реформи, але він має дуже велике значення для людей, які залежать від пенсій і для яких пенсії є єдиним джерелом доходу», – підсумувала юрист.

Як повідомлялось, правозахисник розповів, що виплати заборгованості по пенсіях переселенцям, яка утворюється через припинення її нарахування, заморожені вже три роки, оскільки Кабмін України до цього часу не розробив і не затвердив відповідний порядок виплат.

Нагадаємо:

  • У січні 2020 року координаторка з адвокації Благодійного фонду «Право на захист» Дарина Толкач вказала, що міністерство соціальної політики України досі не розробило особливий порядок виплат Пенсійним фондом боргів по пенсіях вимушеним переселенцям, незважаючи на те, що майже два роки тому Кабмін постановою №335 доручив міністерству це зробити. В результаті пенсійні борги продовжують накопичуватися.
  • Правозахисники переконані, що позбавлення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів тимчасово окупованих територій країни права на отримання пенсійних виплат є найбільш масштабною дискримінацією в Україні, від якої страждають сотні тисяч людей.
  • В грудні 2020 року в ООН закликали владу України відв’язати виплати пенсій переселенцям від статусу ВПО, як це передбачено в законопроекті 2083-д, який вже понад рік чекає на розгляд у Верховній Раді.
  • Правозахисники пояснили, як пенсіонери-переселенці можуть захистити свої права на пенсійне забезпечення в разі їх порушення з боку пенсійних органів, зокрема у випадку невиплати заборгованності по пенсії, враховуючи, що починаючи з 2016 року такі виплати періодично припиняються навіть за відсутності будь-яких реальних порушень з боку внутрішньо переміщених осіб.