У Німеччині екологи оскаржують у суді добудову «Північного потоку-2»

Новини
Фото: Reuters

Німецький союз охорони природи та біорізноманіття (NABU) звернувся з позовом до адміністративного суду Гамбурга проти завершення будівництва газогону «Північний потік-2» (Nord Stream 2) у виключній економічній зоні Німеччини. Екологи вважають, що судовий розгляд залишився єдиним способом обмежити шкоду від газогону.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на пресслужбу екологічної організації.

У NABU нагадали, що на початку квітня Федеральне відомство з морського судноплавства і гідрографії (BSH) відхилило заперечення екологів щодо дозволу на будівництво останньої ділянки газопроводу. Зокрема, у відомстві стверджували, що ділянка протяжністю близько 16,5 кілометра проходить межею пташиного заповідника, а тому не має великого значення для деяких видів птахів, що зупиняються там для відпочинку.

«Отже, єдиний спосіб обмежити шкоду Балтійському морю – це звернутися до суду», – заявили екологи. Вони також зазначили, що «Північний потік-2» безпосередньо руйнує морську флору і фауну на дні на площі понад 16 футбольних полів.

Позов проти будівництва газопроводу в квітні в адміністративний суд Гамбурга подала також екологічна організація Deutsche Umwelthilfe (DUH). Прессекретар BSH повідомив агенції dpa, що на час розгляду позовів двох природоохоронних організацій припиняється дія виданого відомством дозволу на будівництво останньої ділянки газопроводу.

Проєктна компанія Nord Stream 2 AG місяць тому оприлюднила дані про перебіг будівництва: «На 31 березня укладено 2339 кілометрів (з 2460 кілометрів), або 95 відсотків газопроводу «Північний потік-2». Залишилося укласти близько 121 кілометр (5 відсотків) від загальної протяжності газопроводу».

Проти будівництва газопроводу активно виступають США, Україна та країни Балтії, які побоюються посилення впливу Росії на європейському енергетичному ринку. Натомість уряд у Берліні стверджує, що «Північний потік-2» є передусім економічним проєктом, наголошуючи водночас на необхідності збереження за Україною статусу транзитера газу.

Нагадаємо:

  • 1 січня 2021 року Сенат Конгресу США проголосував за подолання вето президента Дональда Трампа на законопроект про оборонний бюджет країни на 2021 рік (NDAA – National Defense Authorization Act). Таким чином оборонний бюджет став законом без підпису президента. Документ, зокрема, передбачає розширення санкцій щодо російського газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream 2), а також щодо компаній і підрядників, які долучаються до будівництва, сертифікації та страхування газопроводу.
  • В кінці лютого 2021 року один з п’яти учасників консорціуму з будівництва трубопроводу «Північний потік-2» – німецька компанія Wintershall Dea, яка вже вклала в нього 730 млн євро, заявила про припинення фінансування проекту через санкції США.
  • Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини, з’єднавши постачальників у РФ зі споживачами в Європ. Новий трубопровід планується побудувати поруч з «Північним потоком». Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Засновником та власником контрольного пакета акцій компанії-оператора проекту Nord Stream 2 AG є «Газпром» (MOEX: GAZP). В консорціум входять також французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.