Тупицький тричі відвідував Крим після його окупації Росією, він все заперечує – «Схеми»

Новини
Ексголова КСУ Олександр Тупицький Фото: ccu.gov.ua

Олександр Тупицький, будучи суддею Конституційного суду України, тричі відвідував Крим у 2016 та 2017 роках, тобто після незаконної окупації півострова Росією. Водночас сам Тупицький стверджує, що не відвідував окупований Крим.

Про це повідомляють журналісти програми «Схеми» (проект Радіо Свобода).

За даними джерел «Схем» у прикордонній службі, Тупицький відвідував Крим після його окупації спершу у 2016 році: зокрема, 20 липня він перетнув український контрольний пункт в’їзду-виїзду «Чонгар» і залишив територію півострова тим же шляхом майже через місяць, 28 серпня.

Вдруге Тупицький відвідав півострів у 2017 році: заїхав через КПВВ «Чонгар» 7 квітня і повернувся на материкову частину 9 квітня. Згодом він відвідав Крим також 5 серпня 2017 року через «Чонгар» і залишив територію за два тижні – 22 серпня.

На думку адвоката і колишнього члена Громадської ради доброчесності Романа Маселка, відвідування Криму після окупації без нагальної потреби є «порушенням етичних правил судді».

«Навіть була рекомендація відповідних судових органів і СБУ про те, що суддям не рекомендували їздити на ці території, тому що вони реально є носіями дуже важливої інформації. А якщо їх завербувати, то це є питання національної безпеки. Тому такі дії є ризикованими і, на моє переконання, неправомірними», – сказав Маселко.

Адвокат також додав, що Громадська рада доброчесності (ГРД) неодноразово робила висновки, що відвідування окупованих територій чи Росії без крайньої необхідності є «порушенням правил доброчесності».

ГРД раніше публікувала негативні висновки стосовно окремих суддів, які відвідували півострів. Зокрема, у раді звертали увагу на те, що «судді, які відвідують, наприклад, окуповану території АР Крим, очевидно дотримуються там законів окупаційної влади та використовують окупаційну валюту. На думку Громадської ради доброчесності, така поведінка не є доброчесною. Це наша оцінка, і саме з точки зору незалежності. Такі судді ставлять під загрозу не лише свою особисту безпеку. Коли ми говоримо про суддів, які мають доступ до державної таємниці – вони ще ставлять під загрозу державну безпеку Україну».

Водночас сам Тупицький у коментарі «Схемам» повідомив, що не їздив до півострова: «В Криму Російською Федерацією порушена кримінальна справа. Якби я відвідував, напевно, були б проблеми».

При цьому раніше, під час брифінгу, Тупицький говорив, що нев’їзний до Криму лише з 2018 року – відколи потрапив під російські санкції.

Нагадаємо:

  • Журналісти програми «Схеми» з’ясували, що голова КСУ Олександр Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз АР Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи. При цьому, під головуванням Тупицького судді КСУ 27 жовтня 2020 року проголосували за визнання неконституційною статті про кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації і скасували її.
  • 30 жовтня 2020 року ДБР розпочало досудове розслідування за фактами самовільного зайняття земельної ділянки, вчиненого групою осіб, і державної зради голови КСУ Тупицького.
  • 29 грудня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці. У КСУ заявили, що указ порушує Конституцію і закон про Конституційний суд, а тому є юридично нікчемним і має бути скасований.
  • У лютому 2021 року голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков склав два протоколи щодо Олександра Тупицького через незадекларовану земельну ділянку в окупованому Криму.
  • 27 березня 2021 року президент Володимир Зеленський скасував укази колишнього президента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України.